Kvalitnější rychlíky

20.09.2014 07:11

Zákazníci Českých drah poznají v novém jízdním řádu 2015 mnohem snáze lepší rychlíkové soupravy. Rychlíky provozované moderními, komfortními osobními vozy budou označeny novou kategorií „rychlík vyšší kvality“, v jízdním řádu zkráceně písmeny Rx. „Novou kategorií vlaků chceme odlišit modernizované spoje od původních rychlíků pověstných dříve tradičními východoněmeckými vozy s koženkovými sedačkami,“ řekl člen představenstva ČD odpovědný za osobní dopravu Michal Štěpán.

Cestující tak budou moci počítat i na běžných rychlíkových linkách s komfortem dosud oceňovaným obvykle na mezistátních dálkových linkách. „Od prosince bychom chtěli zavést prvních téměř 30 takových spojů, v prvním kole to budou vlaky z Prahy přes Plzeň do Chebu a do Klatov. Rychlík vyšší kvality bude sestaven nejméně z 80 procent z nových nebo modernizovaných vozů,“ pokračuje Michal Štěpán. V příštích letech, v návaznosti na dodávky dalších modernizovaných vozů, se počet vlaků kategorie Rx bude dále rozšiřovat.

Další novinkou bude obchodní značka railjet

ČD od prosince zavedou také další novou obchodní kategorii railjet, která patří do skupiny vlaků vyšší kvality, jako jsou SuperCity Pendolino (SC Pendolino), EuroCity (EC) nebo InterCity (IC). Railjet je mezinárodní značka komfortních vysokorychlostních souprav provozovaných ČD a ÖBB na středoevropských tratích. V České republice budou jezdit v pravidelných dvouhodinových intervalech na lince Praha – Pardubice – Brno – Břeclav a dále do rakouské Vídně a Štýrského Hradce. Na našem území budou dosahovat průměrné rychlosti (včetně zastávek) zhruba 100 km/h.

Zdroj: Doprava