Legios v problémech před obří zakázkou

13.10.2015 10:05

- Všeobecná úvěrová banka, jeden z největších věřitelů někdejší společnosti Legios (později Heavy Machinery Services) dne 23. září podala návrh na konkurz firmy a požaduje co nejrychlejší prodej zbylého majetku.

 

Firma je v insolvenci již od loňska. Věřitelé se dohodli, že ji ozdraví reorganizací. „Dlužník hraje jen o čas s cílem snížit hodnotu svého majetku a dále poškodit skutečné věřitele,” vysvětluje tisková mluvčí VÚB banky Alena Walterová.

            Insolvenční správkyní se stala v letošním roce poté, co se vedení insolvence vzdal Ivo Hala a advokátka Petra Hýsková.

            Legios patřil v minulosti k největším výrobcům a opravcům železničních nákladních vagónů v zemi. Policie firmu vyšetřovala z důvodů nejasnosti kolem DPH, firmě zadržela na účtech 800 milionů korun a společnost se dostala do finančních problémů. Majetkové přesuny a finanční problémy pak vyústily v insolvenci, kdy se k návrhu připojily přes tři stovky věřitelů s požadavkem na úhradu pohledávek za 3,3 miliardy korun.

            Pád společnosti Legios by byl obrovskou ranou pro zaměstnanost v regionu. Lounská firma Legios Loco zaměstnává na 800 lidí a pro letošní rok se jí podařilo získat nemalou zakázku pro významného železničního dopravce. Pro předního evropského železničního dopravce, společnost GATX, má vyrobit 300 nákladních výsypných vagónů. Hodnota zakázky je přes půl miliardy korun, vozy se mají od podzimu letošního roku vyrábět v Lounech.

            Stoprocentním akcionářem společnosti Legios Loco a.s. je Kirosium Limited sídlící v kyperském Limassolu.

Zdroj: Právo