Legiovlak získá vlastní parní lokomotivu

22.12.2016 21:03

Replika vlaku československých legionářů získá vlastní parní lokomotivu. Zrekonstruován bude stroj zakoupený od občanského sdružení, které se zabývá záchranou technických památek a sdružuje příznivce historie železnice. Legiovlak také doplní na příští sezónu nový vůz. ČTK to včera sdělil mluvčí projektu Miloš Borovička.

Československá obec legionářská (ČsOL), která má legiovlak na starosti, představí 8. prosince na hlavním nádraží v Plzni trasu na příští rok. Zavítá do šesti českých krajů a na dva měsíce na Slovensko.

„Kromě plánu cesty oznámíme jednu opravdu horkou novinku. Dlouho jsme snili o tom, že legiovlak bude mít svou vlastní parní lokomotivu, která ho bude provázet do všech zastávek. Dne 8. prosince se i tento sen stane skutečností,“ uvedl tajemník projektu Legie 100 Jiří Charfreitag. ČsOL se podle něj domluvila s plzeňským občanským sdružením Iron monument club na koupi jejich lokomotivy řady 433 025. „Během následujícího roku ji zrekonstruujeme do provozuschopného stavu,“ dodal.

Legiovlak bude od neděle odstaven v plzeňském kolejovém depu, kde ho čeká posezónní údržba a technické prohlídky. Podle ČsOL si jej letos prohlédlo ve 28 zastávkách 175 tisíc lidí, organizátoři očekávali 100 tisíc návštěvníků.

Zdroj: Právo