Leo Express vybírá okruh, kde vyzkouší vlaky z Číny

20.03.2017 16:57

Nové vlaky společnosti Leo Express postupně získávají podobu, která bude příští rok k vidění na kolejích v Česku a dalších zemích. Soukromý dopravce nyní podle zjištění serveru Lidovky.cz začal vybírat zkušební okruh a zázemí, kde bude prototyp od čínského výrobce CRRC testovat.

 

Tři vlaky od největšího producenta železniční techniky na světě si Leo Express  objednal loni v září . Čínu si vybral i proto, že na soupravy nebude moc dlouho čekat. Železniční stroje z této země jsou ale v Evropě zatím vzácností, výše zmíněná China Railway Rolling Stock Corporation (CRRC) dodávala zatím jen do Makedonie. Proto musí získat česká i další potřebná razítka.

 

Elektrické vlaky vyvíjené speciálně pro českého dopravce nejprve projdou náročným testováním, aby vyhověly předpisům pro země, kde s nimi chce Leo Express jezdit. Dlouhodobě cílí například na polské koleje.

 

“Nyní vybíráme subdodavatele a partnery pro výrobu a homologaci našich nových jednotek ve střední Evropě. Vzhledem k tomu, že chceme jednotky schválit v co nejvíce státech tohoto regionu, bude záležet na rychlosti, profesionalitě a ceně. Zkoušky by měly začít v roce 2018,“ popsal výkonný ředitel Leo Expressu Peter Köhler. Část subdodavatelů pro vlaky by mohla být z Česka, budou se však vyrábět v Číně.

 

Nyní jezdí firma po Česku a Slovensku s pěti černozlatými vlaky Flirt od švýcarského výrobce Stadler. Nové jednotky – jejichž cenu ani jeden z partnerů neuvedl – představují ambici expandovat na další české tratě. Třeba na dotované linky, které plánuje ministerstvo dopravy soutěžit v otevřených tendrech.

Zdroj: Doprava