Lidé jezdí delší trasy

02.12.2015 09:52

České dráhy za letošních devět měsíců přepravily 127 milionů cestujících, zhruba stejně jako za první tři čtvrtletí vloni. Tříprocentním tempem se nicméně zvýšil počet najetých kilometrů, uvedly dnes dráhy v tiskové zprávě. Nárůst počtu cestujících téměř o třetinu za letošní tři kvartály nedávno naopak oznámil soukromý RegioJet, který patří do skupiny Student Agency podnikatele Radima Jančury. Dvacetiprocentní zvýšení počtu cestujících na 770.000 od ledna do konce září zaznamenal druhý ze soukromých dopravců na lince PrahaOstrava, Leo Express.

 

"

 

Vedení Českých drah výsledek považuje za úspěch mimo jiné i proto, že železniční přepravu letos výrazně komplikovalo velké množství oprav tratí. Negativně na hospodaření dopravce dopadá i nízká cena pohonných hmot, která podporuje individuální automobilovou dopravu.

 

„I v letošním roce se potvrzuje trend rostoucího zájmu o kvalitní a rychlé dálkové vlaky a o příměstskou dopravu ve velkých aglomeracích, kde je rychlejší a pohodlnější cestovat vlakem než stát v dlouhých kolonách a komplikovaně shánět místa na parkování v centrech měst," uvedl předseda představenstva Českých drah Pavel Krtek. Podle něj se slibně vyvíjí i mezistátní železniční doprava zejména do Rakouska, Německa a Maďarska.

 

RegioJet na lince z Prahy do Ostravy včetně spojů pokračujících do Žiliny a na východní Slovensko přepravil téměř 2,2 milionu cestujících, což byl téměř třetinový růst. Včetně linek, které dopravce provozuje výhradně na Slovensku, šlo o 4,6 milionu cestujících. Regiojet však dnes oznámil, že v 1. čtvrtletí příštího roku ukončí provoz svých dálkových vlaků mezi Bratislavou a Košicemi. Společnost tento krok odůvodnila údajně nekalou konkurencí slovenského státního dopravce ZSSK.

 

Data českého ministerstva dopravy, pokrývající kompletně celou tuzemskou železnici za tři čtvrtletí, zatím k dispozici nejsou. Trend stagnace počtu cestujících a významné prodlužování ujeté vzdálenosti nicméně potvrzují i statistická čísla z letošního prvního pololetí. Podle nich se počet cestujících nepatrně zvýšil o zhruba půl milionu na 88,7 milionu přepravených cestujících, kteří vlakem najeli bezmála 4 miliardy osobokilometrů. Tento ukazatel zahrnující jak počet cestujících, tak i ujetou vzdálenost, meziročně vzrostl o 6,6 procenta."

Zdroj: denik.cz