Lokálka dostane tři nové zastávky

23.04.2016 20:58

Nová Včelnice – Již od pondělí budou vlaky na úzkokolejné železniční trati v úseku Nová Včelnice – Kamenice nad Lipou jezdit podle běžného jízdního řádu.

 

"

 

Důvodem končící výluky je modernizace zastávky Žďár u Kamenice nad Lipou. Jedná se o jednu ze tří zastávek, kterou bude soukromý dopravce Jindřichohradecké místní dráhy (JHMD) nyní realizovat.

Společnost začátkem dubna podepsala smlouvu o dílo na realizaci rekonstrukce zastávek Obrataň, Žďár u Kamenice nad Lipou a na výstavbu zcela nové zastávky Střítež. „Hodnota kontraktu na základě výběrového řízení činí 8,5 milionu korun," informoval mluvčí JHMD Pavel Matlas. Zcela výjimečná je výstavba nové zastávky Střítež u Černovic, která vznikne přímo v intravilánu obce.

Investice a výstavba zastávek na samotném konci lokálky a na okraji kraje Vysočina plně koresponduje se strategickým záměrem kraje a zájmem o rozvoj regionu a zajištění obslužnosti železniční dopravou. „JHMD podepsaly v listopadu roku 2015 s krajem Vysočina dodatek smlouvy na zajištění dopravní obslužnosti až do roku 2024. Je to jasný signál vedení kraje k podpoře regionu a úzkokolejky jako takové," komentuje statutární ředitel společnosti Boris Čajánek. Zároveň věří, že spory o výši prokazatelné ztráty ze závazku veřejné služby budou rychle dořešeny.

Charakteristickými stavebními parametry pro tyto zastávky budou vystavěné zpevněné plochy nástupiště ve výšce 350 milimetrů nad temenem kolejnice a délkou 36 metrů, nové osvětlení zastávky s novým přístřeškem.

„Cestující se budou moci setkat se třemi novými vzory přístřešků. Ocelová konstrukce se skleněnou výplní navozující období secese, slavné éry železnice, ozdobí nástupiště v Obratani. Dřevěná konstrukce přístřešku, vycházející z drážních vzorů období vzniku dráhy, bude ve Stříteži a Žďáru. Třetím typem je zděný přístřešek vhodný do městských částí, který vzniká na zastávce v Obratani vlastní výstavbou zaměstnanců společnosti," doplnil Pavel Matlas.

Investice je spolufinancována z prostředků Státního fondu dopravní infrastruktury za přispění provozovatele dráhy JHMD. „Zvyšování bezpečnosti nástupu a výstupu cestujících na zastávkách a zvyšování komfortu při cestování vlakem patří mezi hlavní cíle naší společnosti. V příštích letech počítáme samozřejmě s dalšími investicemi do infrastruktury," říká výkonný ředitel společnosti Jiří Pavel, který je odpovědný za realizaci stavby. "

 

Zdroj: denik.cz