Lokálku opraví za miliardu

22.12.2017 15:55

Železniční trať mezi Lovosicemi a Českou Lípou čeká výrazné vylepšení. Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) chce na trati, kde dosud vlaky jezdí průměrnou rychlostí 36 kilometrů za hodinu, zkrátit jízdní doby a v některých úsecích zrychlit dopravu na více než sto kilometrů za hodinu. Vše za miliardu korun. Návrh na zlepšení vyplývá ze záměru projektu, který nechala SŽDC posoudit podle vlivů na životní prostředí. Do konce roku by ho měla schvalovat centrální komise ministerstva dopravy. Pokud vše půjde podle předpokladů, stavět se začne v roce 2022. „Budeme se snažit spolufinancovat tuto stavbu ještě v rámci Operačního programu Doprava 2,“ řekl mluvčí SŽDC Marek Illiaš.

            SŽDC chce modernizací trati docílit zkrácení jízdních dob tak, aby tu vlaky mohly jezdit v hodinovém taktu z Lovosic do Úštěka a každou půlhodinu mezi Litoměřicemi horním nádraží a Lovosicemi. Konečné zkrácení jízdních dob správci železnice neuvedli, vzhledem k chystanému zrychlení některých úseků by ale mělo jít o nejméně deset minut. Nejvíce akcí se na této trati chystá v úseku z Lovosic do Liběšic. Kromě opravy trati dojde k výměně řady přejezdů a jejich lepšímu zabezpečení.

 

 

Zmizí tak pomalé jízdy přes přejezdy bez světelné signalizace. Na trati je 49 přejezdů, jen dvacítka jich má světelné zabezpečení.

 

            Součástí akce je také vybudování nástupišť v některých stanicích, například v Žalhosticích

 

            Díky modernizaci Žalhosticse zde budou vlaky křížit a bude možné s nimi jezdit častěji.

 

SŽDCuž trať začala dávat do pořádku v minulých letech, nejviditelnější změnou je rekonstrukce litoměřického horního nádraží.

 

            Na Českolipsku se pak v rámci celé akce opraví některé propustky.

 

 

 

STOVKOU DO LIBĚŠIC

 

 

 

Po modernizaci by měly vlaky z Žalhosticdo Litoměřic jezdit namísto stávající šedesátky osmdesátikilometrovou rychlostí, v případě úseku z Litoměřic do Liběšic stoupne rychlost ze 60 dokonce až na 100 kilometrů v hodině.

 

            Dál už vlaky příliš nezrychlí.

 

Přestože dojde k opravě kolejí, až do České Lípy má i nadále zůstat maximální rychlost mezi 50 a 60 kilometry v hodině.

 

            Modernizace přinese i výluky. SŽDC plánuje během celé akce nepřetržitou výluku z Žalhostic do Litoměřic na pět měsíců a z Úštěku do České Lípy na tři měsíce.

 

Zdroj: Region