Macron chce ve Francii levné vlakové jízdné jako v Německu

08.09.2023 17:54

- Lidé ve Francii by mohli v regionálních vlacích brzy výrazně ušetřit za jízdné. Prezident Emmanuel Macron v rozhovoru na videokanálu YouTube prohlásil, že zadal ministrovi dopravy přípravu levné jízdenky, jejíž obdoba od května platí v Německu. Ministr Clément Beaune dodal, že jízdenka by byla prospěšná pro ovzduší i pro peněženky Francouzů.

"Požádal jsem ministra dopravy, aby zavedl jednotný systém ve všech regionech, které o to budou mít zájem," odpověděl Emanuel Macron na dotaz youtubera říkajícího si Hugo Décrypte. Ten chtěl na svém kanálu sledovaném většinou mladými lidmi vědět, zda by francouzská vláda byla ochotna přispívat lidem na jízdné tak, aby podobně jako v Německu stálo 49 EUR (1180 korun) měsíčně.

Majitelé německé jízdenky ji mohou využívat v regionálních vlacích, autobusech či ve městské dopravě. Německá vláda bude do roku 2025 na levné jízdné poskytovat regionům 1,5 miliardy EUR (36,2 miliardy Kč), stejnou částku dají i spolkové země. Podle nedávné studie německého ministerstva dopravy však jízdence hrozí zdražení, neboť ve státní pokladně na její dlouhodobé udržení chybějí miliardy eur.

Francouzští vládní politici zatím o možné ceně nemluví, vyzdvihují naproti tomu přínosy zlevnění veřejné dopravy. "Vytvořme ve Francii tento vlakový pas, v zájmu životního prostředí a kupní síly, společnými silami vlády a regionů," uvedl na sociální síti X ministr Beaune. Podle Macrona by měla být jízdenka součástí širší snahy o zlepšení kvality ovzduší, například v kombinaci s podporou ekologicky šetrnějšího bydlení.

Zdroj: čtk