Martinice je nově kulturní památkou ČR

18.12.2015 10:29

– Ministerstvo kultury prohlásilo železniční stanici Martinice v Krkonoších kulturní památkou. „Jde o ojedinělý soubor převážně historických budov v jednotném nádražním architektonickém stylu s plně funkčním elektromechanickým zabezpečovacím systémem s mechanickými návěstidly,“ řekla mluvčí ministerstva Simona Cigánková. „Tento systém je v České republice jediný,“ uvedl železniční nadšenec Petr Pěnička. Ozapsání nádraží mezi památky usiloval spolu s dalšími několik let, návrh byl podán na jaře 2013.

Nádraží bylo postaveno v roce 1871. „I přes dílčí změny a dostavby si objekt zachoval jednotné historizující pojetí architektury s velkým množstvím autentických detailů,“ řekla mluvčí ministerstva. Areál železniční stanice podle ní dokumentuje jeden z významných vývojových stupňů zabezpečení jízd vlaků – elektromechanické staniční zabezpečovací zařízení.

            „Nejcennějším prvkem je dosud zachované funkční staniční zabezpečovací zařízení bez závažných dodatečných zásahů, které stále pracuje s mechanickými návěstidly včetně předvěstí .

 

Zdroj: Region- Severní Čechy