MD rozdělilo peníze na historická vozidla

06.08.2023 12:19

Rekonstrukce Ušaté má skončit příští rok, pak se stroj vrátí do Hradce Králové.

Ministerstvo dopravy (MD) podpořilo – podobně jako loni a v předchozích letech – dotacemi obnovu historických železničních vozidel. Celkem byla žadatelům pro letošní rok přidělena částka pět milionů korun. Dotace může tvořit maximálně 80 procent uznatelných nákladů.

Nejúspěšnějším žadatelem jsou letos České dráhy, kterým bylo přiděleno 759 tisíc korun na renovaci parní lokomotivy 464.008 z roku 1935, zvané Ušatá (případně Bulík). Lokomotiva prochází od loňského září generální opravou v dílnách ČD Muzea v Lužné u Rakovníka.

„Dá se říci, že bude kompletně rozebrána, jednotlivé díly se opraví a zrenovují a lokomotiva se opět složí dohromady. V současné době je již opraven parní kotel lokomotivy a součásti parních strojů. Aktuálně jsme do opravy lokomotivy vložili zhruba sedm milionů korun. Předpokládáme, že konečná částka za opravu překročí 10 milionů,“ uvedl ředitel muzea Marek Plochý.

Ministerská dotace půjde na vodní vany, které by měly být vyrobeny do konce srpna. Po rekonstrukci, která by měla být dokončena v průběhu roku 2024, se lokomotiva vrátí do Hradce Králové.

Druhá největší částka (649 tis.) byla přidělena firmě Junior Market na obnovu elektrické lokomotivy E499.1018 (Bobina), třetím nejúspěšnějším žadatelem je letos společnost Herkules KHKD. Ta peníze potřebuje na tendr 516.097 k parní lokomotivě 434.2315.

Zdroj: Doprava