Ministerstvo dopravy chce nakoupit elektrické vlaky za 5,5 miliardy

01.12.2016 11:58

Stát si chce pro začátek pořídit flotilu dvaceti elektrických vlaků za zhruba 5,5 miliardy korun z evropských fondů. O dalších pět miliard se poperou kraje, které o vměšování státu nestojí. Se státními vlaky pak budou na vybraných linkách jezdit dopravci, kteří zvítězí v tendrech. Ministerstvo přitom odmítá, že dopravce deklasuje na pouhé personální agentury. „Rozhodovat budou hlavně služby nabídnuté cestujícím a celý obchod okolo dopravy,“ řekl Jan Paroubek, který má projekt na ministerstvu na starost.

 

Se zmíněnou dvacítkou vlaků se počítá na linky Praha–Ústí nad Labem–Děčín, Praha–Ústí nad Labem–Cheb a PrahaPlzeň– Klatovy. Posledně jmenovaná linka byla do soutěžních plánů zařazena nově. Stát chce vypsat tendr na nákup vlaků nejpozději na jaře, dodací lhůta činí zhruba dva roky, dopravci na získané linky vyjedou v prosinci 2019. V ideálním případě. Dokument nyní zamířil do mezirezortního řízení, do konce listopadu by jej měla projednat vláda.

 

A vedle zastánců má i řadu kritiků. Výhrady má například sociální demokracie, prezident Miloš Zeman, odbory i České dráhy. Například předseda Odborového sdružení železničářů Jaroslav Pejša doufá, že se materiál ani do vlády nedostane. „Je to velmi nebezpečný způsob zadávání dopravy, a to hlavně z hlediska údržby a udržitelnosti,“ řekl Pejša. Podle něj například státu chybějí opravárenské kapacity. Odbory chtějí všechny své výhrady předložit do deseti dnů.

Zdroj:  E 15