Modernizace nádraží v Lípě má zelenou

07.11.2015 10:53

Stavební povolení pro rozsáhlou modernizaci vlakového nádraží v České Lípě a kolejové sítě kolem něj vydal Drážní úřad v Praze již na začátku září. Velká akce za 970 milionů korun, díky které se českolipské vlakové nádraží posune o 250 metrů blíže k městu, ale zatím nezačala, ačkoli Správa železniční dopravní cesty (investor) dříve jako začátek přestavby v České Lípě uváděla říjen letošního roku.

 

„V České Lípě dojde k předání staveniště do konce roku 2015," uvedl na dotaz Deníku Marek Illiaš z tiskového oddělení Správy železniční dopravní cesty. Z jeho odpovědi na otázku, jak se přestavba dotkne cestujících, se dá vytušit, že hlavní práce na českolipském nádraží vypuknou až po Novém roce.

 

„Výluky, během nichž bude omezen provoz nádraží jsou naplánovány na začátek roku 2016, cestující o nich budou včas informováni prostřednictvím svých dopravců. Ti také zajišťují náhradní dopravu," upřesnil Illiaš.

Nástupiště spojí nový podchod

 

Modernizace nádraží je očekávaná akce, protože přinese řadu novinek. Kromě úplně nových nástupišť se Českolipané dočkají také nové čekárny s prodejem jízdenek a dalšího zázemí pro cestující. „Město Česká Lípa se zavázalo k vybudování přestupního místa na autobusovou dopravu, to je také důvodem přesunu nástupišť," doplnil Marek Illiaš.

 

Právě autobusovou část nového terminálu a jednotlivá nástupiště spojí jedna z nejdražších částí celé stavby, a sice podchod pod kolejištěm, který povede k nástupištím.

Do Zákup se pojede až 120 km / hodinu

 

Součástí stavby je také kompletní rekonstrukce kolejového svršku i spodku, položení bezstykových kolejí a vybudování nového staničního zabezpečovacího zařízení. Ze stavebního povolení také vyplývá, že modernizace kolejí povede k navýšení povolené rychlosti. Ta by se měla v úseku Stružnice Česká Lípa Holý vrch zvýšit až na 100 kilometrů za hodinu a v úseku Česká Lípa Zákupy dokonce na 120 km za hodinu.

Zdroj: denik.cz