Modernizace stanice Havířov má začít v září

01.04.2023 14:27

Podchod bude doplněn o výtahy a prodloužen na druhou stranu kolejiště směrem do městské části Šumbark.

Velká modernizace železniční stanice Havířov a přilehlé trati se přiblížila. Správa železnic aktuálně vypsala tendr na zhotovitele, předpokládaná cena činí 2,83 miliardy korun. Stavební práce mají začít letos v září a potrvají tři roky. Podle původních předpokladů měly běžet už od loňska.

Práce se budou odehrávat zejména ve stanici Havířov, kde bude náplní stavby celková obnova kolejiště, rekonstrukce obou ostrovních nástupišť a také podchodu. Ten bude doplněn o výtahy a prodloužen na druhou stranu kolejiště směrem do městské části Šumbark. Havířov je podle SŽ poslední větší stanicí v Moravskoslezském kraji, kde dosud není možný bezbariérový přístup k vlakům.

Rekonstrukcí projde rovněž čtyřkilometrový traťový úsek ve směru k zastávce Havířov střed, která začala sloužit cestujícím v říjnu 2017. Po dokončení prací bude zařazena do obvodu přilehlé stanice, což podle Správy železnic umožní ukončit vybrané vlaky od Ostravy blíže centru Havířova.

Kompletní obnovou projde trakční vedení, které umožní budoucí přepnutí napájení ze stejnosměrného na střídavé napětí.

Na havířovském nádraží proběhla v minulých letech i velká rekonstrukce výpravní budovy, která vyrostla v 60. letech minulého století. Celkové investiční náklady činily 157 milionů korun.

Zdroj: Doprava