Modernizace trati do Berouna přes Rudnou

18.01.2015 09:40

– Trať do Berouna přes Rudnou zmodernizuje za 641 milionů AŽD Praha. ČTK to řekl mluvčí Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) Jakub Ptačinský. Jednokolejná trať má sloužit pro odklon železniční dopravy z koridorové trati vedoucí z pražského Smíchova přes Dobřichovice a Beroun dále na Plzeň a do Německa. V současnosti ale trasa vedoucí náročným terénem nedokáže pojmout dostatečné množství spojů.

 

Kvůli dlouhému úseku mezi stanicemi Smíchov a Řeporyje mohou trasu do hodiny projet jen čtyři vlaky, uvedla v oznámení o zakázce SŽDC. Po vybudování výhybny v Hlubočepích, kde by se měly projíždějící vlaky míjet, a dalších technických úpravách by měla kapacita trati vzrůst na šest vlaků za hodinu. To umožní výhledově snížit interval příměstské dopravy na 20 minut a rovněž vést po uvedené trati potřebné množství odklonových spojů.

Se stavbou se podle správy železnic již začíná a práce by měly zabrat deset měsíců. Výrazně modernizované by mělo být řízení trati, která by nově měla být řízena dálkově z dispečerského stanoviště v Berouně. Zvýšit by se měla rovněž maximální rychlost, kterou budou vlaky projíždět, a to až na 80 kilometrů v hodině v úseku z Rudné do Řeporyjí.

V současnosti trať dostavěnou na konci 19. století využívají pouze osobní vlaky na příměstské lince S6. Kromě AŽD se na její modernizaci budou podílet rovněž společnosti Viamont DSP a Elektrizace železnic Praha.

Zdroj: ČTK