Moldavská železnice může být na známce

01.10.2013 09:38

- V roce 2015 uplyne 130 let od spojení Prahy se Saskem prostřednictvím moldavské železnice. Připomínku výročí ve formě česko-německé poštovní známky podporují města, obce i kraj. Pro nápad Českojiřetínského spolku se vyslovila také německá ambasáda v Praze.

„Kdyby se podařilo prosadit téma moldavské dráhy do společné emise České a Německé pošty, považovali bychom to za zajímavý prostředek nadnárodní propagace nejen samotné železniční trasy, ale i měst a obcí ležících kolem ní, jakož i celého našeho regionu," říká předseda Českojiřetínského spolku Petr Fišer. Iniciátoři si od projektu slibují nejen jednorázovou návštěvnost dráhy, ale především také větší pozornost, která této kulturní památce náleží co do údržby a možná i případného budoucího rozvoje.

  Města a obce na trase dráhy z Mostu až do Moldavy vyjádřila svou oficiální podporu. „Došly nám podpůrné dopisy od dalších měst a obcí v regionu, jako jsou Duchcov či Lahošť. Kladně reagují i jednotliví občané z regionu," dodává Petr Fišer. Zády k projektu se neobrací ani vedení ústeckého Krajského úřadu nebo velvyslanectví Spolkové republiky Německo v Praze.

Technická památka

Svůj význam měla Moldavská dráha, která byla v České republice vyhlášena technickou památkou, i po přerušení mezinárodního provozu v roce 1945. Dráha zásobovala v 50. a 60. letech stavbu vodního díla Fláje. Je také úzce spojena s ukončením plavby dřeva na nejstarším plavebním kanálu v Čechách.

Zdroj: ČTK