Moravskoslezský kraj omezí platnost dokladů Českých drah

30.08.2023 14:40

Doklady Českých drah budou v kraji platit u cest do a z jiného kraje.

Některé jízdní doklady Českých drah přestanou od prosince platit v regionálních vlacích v Moravskoslezském kraji. Důvodem je přechod na novou smlouvu mezi krajem a dopravcem. Kraj dnes oficiálně představil, jaké změny v tarifní oblasti nastanou.

„V osobních a spěšných vlacích na území Integrovaného dopravního systému Moravskoslezského kraje ODIS bude nadále platit v plném rozsahu pouze Tarif ODIS a Tarif SJT (tzv. One Ticket),“ řekl náměstek hejtmana Radek Podstawka.

Tarif Českých drah bude v těchto vlacích platit pouze tehdy, pokud výchozí nebo cílová zastávka leží mimo území ODIS. „Například cesta ze Studénky do Přerova, resp. z Olomouce do Bruntálu nadále bude platit v dálkové dopravě Českých drah (např. v rychlíku z Bohumína do Třince nebo z Opavy do Ostravy),“ dodal Podstawka.

Nebude platit ani IN Karta s aplikacemi IN 25 a IN 50, naopak IN 100 podle vyjádření mluvčí kraje Nikoly Birklenové platit bude. Bez omezení tak budou jezdit i majitelé takzvaných režijek.

Změna vyplývá z nové smlouvy, kterou na provoz vlaků uzavřel kraj s dopravcem letos na jaře. Nový kontrakt, uzavřený bez jakékoliv soutěže, znamená přechod na takzvaný brutto režim, kdy veškeré tržby jsou rizikem kraje jako objednatele. Dosud je smlouva v takzvaném netto režimu, kdy jde riziko tržeb naopak za dopravcem. Pokud by kraj uznával tarif Českých drah včetně jeho slevových programů, ošidil by se o část tržeb.

K podobnému kroku už dříve přistoupily například Plzeňský, Zlínský a Jihomoravský kraj.

Kraj současně uvedl, že od září přibydou v systému další možnosti, jak se vyhnout tradičním frontám u přepážek na začátku školního roku při vyřizování cestovních dokladů, karet a jízdenek. Postupně přibývají další prodejní terminály na jednotlivé jízdenky ODIS, a to jak na železničních zastávkách, tak ve vozidlech.

Zdroj: Doprava