Most má být opraven

28.01.2014 10:04

Obyvatelé Opavy se už nejspíše v roce 2015 dočkají toho, po čem dlouhá léta marně volali. Bortící se viadukt přes Olomouckou ulici má projít rekonstrukcí. A současně mají být rozšířeny také chodníky

 

Opava – Jen málokteré místo v Opavě pije krev lidem tak jako viadukt nedaleko opavského západního nádraží. Historická stavba je extrémně zchátralá, přičemž vede přes jednu z nejvytíženějších silnic ve městě.

Chodníky pod mostem, kudy denně projdou stovky lidí, jsou natolik úzké, že dva lidé najednou se na ně nevejdou a v případě chodců jdoucích proti sobě musí často jeden z nich vstoupit do frekventované vozovky a riskovat vlastní zdraví.

V minulých měsících se navíc začaly při deštích z rozdrolených a kořeny prorostlých kamenných zdí valit proudy bahna a místo bylo takřka neprůchodné. Veřejnost dlouho zbytečně upozorňovala na nebezpečí, že je jen otázkou času, než se nějaký kus stěny zřítí a někoho zraní. Nic se nedělo.

V polovině minulého roku se ale skutečně část zdiva uvolnila a hromada těžkých kamenů dopadla na chodník. Jen se štěstím v tu dobu těmito místy nikdo neprocházel a padající stěna nezpůsobila žádnou dopravní nehodu. Od té doby se konečně věci pohnuly kupředu.

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC), která má viadukt pod svými křídly, nechala objekt v rekordním čase improvizovaně zabezpečit. A ačkoli původně organizace avizovala, že sice přistoupí k celkové opravě stavby, ale až v horizontu pěti let, neoficiální zdroj nám prozradil, že se vzhledem ke zmíněné události rozhodla své kroky uspíšit. A to se potvrdilo. "Kompletní rekonstrukce viaduktu se skutečně připravuje v širším rámci revitalizace trati. Zahájení generální opravy je naplánováno na začátek roku 2015," uvedl pro naši redakci Marek Illiaš z odboru komunikace SŽDC.

Zdroj: E 15