Na jižní Moravě loni rostl počet cestujících

18.12.2015 10:18

- Ve veřejné dopravě v Jihomoravském kraji loni rostl počet cestujících, a to jak v Brně, tak mimo něj. V Brně se zvýšil o jedno procento na 395 milionů, mimo krajské město stoupl počet takzvaných osobokilometrů o 1,3 procenta na 830 milionů, vyplývá z výroční zprávy společnosti Kordis JMK ve Sbírce listin.

 

  Společnost je organizátorem Integrovaného dopravního systému Jihomoravského kraje. Do něj bylo loni kromě brněnského dopravního podniku a Českých drah zapojeno také 22 autobusových dopravců, kteří zajišťují provoz regionálních linek a městskou hromadnou dopravu v okresních městech.

 

  Od roku 2010 je pokryté území celého kraje, systém se však postupně rozšiřuje i do obcí v okolních krajích, jejichž spádovost je směrem na jižní Moravu. Na konci loňského roku to bylo už 57 obcí. Od loňska je integrovaná další železniční trať na Vysočinu, a to z Nedvědice přes Bystřici nad Pernštejnem až do zastávky Rovné-Divišov.

 

  Pomaleji se rozšiřuje systém na Slovensko a ještě pomaleji do Rakouska. Na Slovensku obsluhuje sedm obcí včetně Skalice a Holíče a od loňska také Myjavy. V Rakousku jezdí do Laa an der Thaya a od loňska do Drosendorfu, v tomto případě jde více o turistickou linku.

 

  "Výsledky za dobu existence potvrzují správný postup při tvorbě systému. Nejvýraznějším parametrem je navyšování počtu cestujících jak na území Brna, tak na území kraje," poznamenal ve zprávě předseda představenstva Tomáš Soukal. Přechodný úbytek nastal pouze v roce 2009 kvůli hospodářské krizi, od dalšího roku už počty přepravených opět rostou. Snahou je obsluhovat i některé další obce jak v okolních státech, tak v okolních krajích.

Zdroj: čtk