Na prodej je další železnice

09.03.2016 14:47

- Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) prodává další nevyužívanou železniční trať. Jde o zhruba pětikilometrové spojení mezi Velkou Kraší a Vidnavou na Jesenicku, trať je mimo provoz od roku 2010. Správa železnic nabídne trať k prodeji 7. března za 3,6 milionu korun, řekl dnes ČTK mluvčí SŽDC Jakub Ptačinský. V minulosti už správa železnic nabídla k prodeji pětici tratí, žádná ale zatím nového majitele nenašla.

Nejblíže k prodeji má dvojice železnic z Čížkovic do Obrnic u Mostu a z Dolního Bousova do Kopidlna, o které projevila zájem strojírenská společnost AŽD Praha. Ta na nich chce zkoušet nové technologie železničních zabezpečovačů. Převod tratí na soukromou společnost musí schválit vláda.

Podobně jako v předchozích případech bude správa železnic trať nabízet k prodeji opakovaně a postupně snižovat požadovanou cenu. Podle usnesení vlády z roku 2012 musí totiž státní správce kolejí trať nabídnout k prodeji nejprve za administrativní cenu, pak za cenu obvyklou, a pokud nenajde zájemce, může ještě následně z ceny obvyklé slevit, uvedl Ptačinský.

SŽDC má celkem 21 tratí vytypovaných k postupnému prodeji. Správa železnic do nich už nechce dál investovat a předpokládá, že peníze na jejich opravy bude platit nový majitel. Ten by mohl mít nárok na příspěvek od státu na rekonstrukci trasy pouze v případě, že by na nich provozoval pravidelné železniční spojení alespoň dvěma páry vlaků denně, případně odpovídající počet spojů během roku, pokud nebudou jezdit každý den.

SŽDC plní funkci vlastníka a provozovatele celostátní železniční sítě a regionálních drah ve vlastnictví státu. Spravuje asi 9400 kilometrů tratí.

Zdroj: čtk