Na Slovanech bude stavět vlak

02.10.2015 21:30

V plzeňské čtvrti Slovany, pod mostem přes budějovickou dráhu v Lobezské ulici, vyroste nová vlaková zastávka. Nedaleká okrajová část Koterov na stejné trati naopak o stanici přijde. Plánu Správy železniční a dopravní cesty (SŽDC) dali ve čtvrtek zelenou plzeňští radní.

            „Železniční zastávka v nové poloze umožní poskytnout dopravní obsluhu mnohem většímu počtu obyvatel Plzně,“ uvedl náměstek primátora Petr Náhlík (KDU-ČSL). Odlehlou koterovskou zastávku, ze které je to na MHD skoro kilometr, denně využije kolem 140 cestujících, v průměru tři na jeden zde zastavující vlak. Na Slovanech naopak vyroste v těsné blízkosti centra obvodu – nedaleko je velký středoškolský areál, kousek od mostu jsou stanice autobusů i trolejbusů a na tramvaj to bude necelých šest set metrů. „Klíčové je, že zde staví okružní autobusové linky 29 a 30, z nové železniční stanice tedy budou mít užitek i třeba lidé z Doubravky nebo Lobez,“ podotkl Náhlík. A co ti z Koterova? Budou muset dojít na tramvaj a pak přestoupit na sporadicky jezdící autobus nebo jít více než dva kilometry pěšky.

            Ke změně nedojde hned, ale zřejmě až někdy v letech 2017 až 2018. „Výstavba zastávky je zařazená do páté stavby rekonstrukce uzlu Plzeň. Nyní probíhá její projektová příprava,“ řekl Právu už dříve mluvčí SŽDC Marek Illiiaš. Dvoukolejná trať Plzeň - České Budějovice se bude modernizovat v úseku mezi Koterovem a hlavním nádražím. Rekonstrukce stanice v Koterově by SŽDC vyšla dráž než výstavba nových perónů na jiném místě. Obě zastávky zároveň fungovat nemohou - byly by příliš blízko u sebe.

Zdroj: Právo