Nádraží fandí i Ruda Pivrnec

23.10.2016 21:46

Železniční stanice v Mimoni, která málem vůbec neexistovala, nyní usiluje o titul Nejkrásnější nádraží.

Mimoň – Před více než 100 lety si Mimoň svou železniční stanici doslova vybojovala. V roce 2008 prošla budova nákladnou rekonstrukcí a teď bojuje o titul Nejkrásnější nádraží. O vítězi rozhodne veřejnost svými hlasy na webu soutěže. Podporu má i od oblíbeného kresleného hrdiny Rudy Pivrnce. Jeho autor kreslíř Petr Urban, který v těchto dnech v Mimoni vystavuje, místním namaloval originální obrázek.

            „Do soutěže nádraží přihlásili studenti a ředitelka mimoňského gymnázia. My jsme za to moc rádi,“ uvádí výpravčí Květa Slabá, která se stará o nádraží v nedalekém Jablonném v Podještědí, které loni ve stejné soutěži skončilo na druhém místě. „Mimoňáci nám hodně pomáhali s hlasy. My se na trati všichni kamarádíme, a tak teď my pomůžeme rádi jim,“ doplňuje výpravčí Slabá.

            Mimoňské nádraží usiluje o hlasy veřejnosti s dalšími devíti nádražími z celé České republiky, která se dostala do finále. „Už to je velký úspěch. Nádraží musí být upravené a vlídné, musí být něčím zajímavé,“ popisuje výpravčí.

 

MĚLA ZŮSTAT VLEČKA

 

Zajímavé je nádraží v Mimoni v první řadě svou historií. V letech 1898-1899 scházelo jen málo k tomu, aby vůbec nevzniklo.

Původní projektované nádraží pro Mimoň nakonec vyrostlo v Jablonném v Podještědí. Na konci 19.

století totiž existovaly plány, že trať z České Lípy do Liberce povede přes Zákupy a Kamenici rovnou do Jablonného a Mimoň zůstane jen jako vlečka. Proti tomu se vzbouřili podnikatelé i město a následovala velká jednání za účasti nejvyšších státních míst.

            Projekt byl nakonec zachován v původní podobě přes Mimoň. Mezi tím však již začala stavba celé tratě, a proto pro Mimoň bylo nutno narychlo vyprojektovat nové nádraží, protože žádné nádraží nesmělo být zcela shodné s jiným, ač si byla mnohá podobná. Nově vyprojektované nádraží v Mimoni bylo postaveno přes mnohé problémy včas, a 16. září 1900 projel nádražím v Mimoni první vlak z Teplic do Liberce.

            A jezdí se tu dodnes.

SPOJENÍ SE SVĚTEM

 

„Již 116 let nás nádraží spojuje s Českou Lípou a Libercem a jejich prostřednictvím se světem.

            Soutěž o titul Nejkrásnější nádraží ČR je prezentací dobrých příkladů v péči o prostředí železničních stanic a zastávek. Týká se budov, ostatních objektů i jejich okolí. Smyslem soutěže je zlepšit stav našich nádraží. Soutěž motivuje obce, města a zaměstnance vlastnických a správních institucí, aby nesli odpovědnost za svěřené majetky. V roce 2009 získalo titul nádraží v Zahrádkách u České Lípy.

Zdroj: Region-Severní Čechy