Nádraží Praha-Těšnov

08.12.2015 22:15

Výstava Nádraží Praha-Těšnov - provoz obnoven v Muzeu hl. m. Prahy na Florenci představuje přesný model nádražní budovy, která byla otevřena před 140 lety a zničena před 30 roky. Na kolejišti postaveném podle někdejší reality a s využitím dobových plánů a dalších historických pramenů jezdí vlaky. Každou sobotu až do konce výstavy 31. března od 11 do 17 hodin budou soupravy pouštět modeláři.

            Výstavní sál muzea, po jehož obvodu jsou velkorozměrové fotografie zejména z 60. let 20. století zobrazující přijíždějící a odjíždějící vlaky, provoz depa, zbrojení lokomotiv uhlím a vodou, nabídne každému návštěvníkovi možnost zažít pocit výpravčích těšnovského nádraží. Na digitálně řízeném modelovém kolejišti lze vyzkoušet interaktivní prvky a podle dobových jízdních řádů vypravovat osobní vlaky třeba do Turnova, Všetat či Hradce Králové.

            Modelový železniční provoz zahrnuje i trať na Negrelliho viaduktu, pod nímž se nacházelo hlavní těšnovského nádraží. Tato pozoruhodná dopravní stavba -jde o nejstarší železniční most přes Vltavu a nejdelší železniční most v Česku - funguje 155 let a její část je rovněž součástí modelového kolejiště.

Zdroj: Právo