Návrat přeshraničních vlaků mezi Zlínským a Trenčianským krajem

08.03.2024 14:36

Po pětileté pauze se vrátí provoz přeshraničních osobních vlaků mezi Zlínským a Trenčianským krajem. Po loňských jednáních o obnově se v minulém týdnu podařilo kraji se slovenským ministerstvem dopravy dohodnout na postupném rozjezdu provozu na dvou tratích od června letošního roku.

Jako první na dohodu upozornila zlínská redakce MF DNES, deníku Zdopravy.cz plány potvrdil mluvčí koordinátora veřejné dopravy ve Zlínském kraji Jan Malý. Kraj poprvé o obnově provozu jednal už loni v březnu, kdy plánoval návrat už na loňský prosinec.

V tuto chvíli směřujeme k zavedení pěti párů osobních vlaků Horní Lideč – Púchov od změny jízdních řádů 9. června 2024,“ řekl Malý. K dalšímu jednání  dojde příští týden v Púchově. „Rámcově bude projednána i možnost rozšíření provozu přes Vlárský průsmyk,“ dodal Malý.

Od června by měly jezdit vlaky pod licencí ZSSK a jejich dvouvozových jednotek 813. Od prosince by pak na trati měla začít jezdit i Arriva vlaky. V budoucnu se pak počítá s nasazením elektrických souprav.

Zdroj: Doprava