Nejdelší český vlak vyjíždí

18.08.2021 09:34

Souprava pro Festival Banát je složena z vozů tří různých dopravců.

Po roční pauze dnes vyjíždí nejdelší osobní vlak na české železnici. V 16:34 odjede z Prahy-Holešovic do rumunské Oršavy Balkán Expres, souprava s osmnácti vagóny. Tento rok veze účastníky Festivalu Banát jinou trasou.

Vlak po provozní stránce zajišťuje pro pořadatele festivalu Kladenská dopravní a strojní (KDS). V čele bude lokomotiva Siemens Vectron v barvách IDS Cargo. Za ním budou čtyři vozy KDS – tři lehátkové řady Bc a jeden velkoprostorový BR s barem. Následovat bude devět vozů Českých drah: 6 vozů řady B, jeden A a dva Bds. Součástí soupravy bude pět lehátkových vozů Bc společnosti ČD Cargo.

Kvůli výlukám na koridoru pojede vlak letos z Prahy–Holešovic, v Brně zastaví jen v Králově Poli a pak až v Rumunsku. Až na maďarsko-rumunské hranice by měla vlak táhnout lokomotiva Siemens Vectron. V Maďarsku bude dopravcem MÁV-Start, v Rumunsku CFR. Jízdní řád pro české území je ke stažení zde. V Oršavě má být vlak kolem poledne následujícího dne.

Posledních 50 kilometrů z Oršavy pak překonají návštěvníci místními autobusy a lodní dopravou přes známou dunajskou úžinu Cazanele. Půl kilometru dlouhý vlak poveze 1200 pasažérů přes čtyři státy patnáct hodin a již během 1100 km dlouhé cesty budou na palubě expresu probíhat první koncerty kapel, které se rozhodly podpořit tento projekt.

Mimořádný spoj veze cestující na Festival Banát, který má podpořit českou komunitu v této oblasti.

 
Zdroj: Doprava