Nejkrásnější nádraží mají v Brně - Chrlicích

17.11.2014 10:31

- Nejkrásnějším nádražím se pro letošní rok stalo nádraží v Brně - Chrlicích. V anketě pro něj hlasovaly téměř dva tisíce lidí z celkových 6700. Zvláštní cenu pohádkového nádraží získala zastávka Třebestovice na Nymbursku. V tiskové zprávě to dnes uvedla pořadatelská Asociace Entente Florale - Souznění.

"Železnice prošla různými obdobími, nádražní budovy však ve většině případů zůstaly tak, jak byly vybudovány v době největšího rozvoje železnic," uvedl náměstek ministra dopravy Ladislav Němec. Právě proto, že velká část z nich je cennými architektonickými památkami, je o ně podle něj třeba náležitě pečovat.

Budova chrlického nádraží na trati z Brna do Přerova prošla před třemi lety rekonstrukcí. "Přihlášení do soutěže je iniciativou bývalého přednosty z Vyškova a také paní Vladimíry Šebelové. Je tu nejdéle sloužící výpravčí od roku 1978," řekl ČTK výpravčí Jaroslav Přikryl, který přišel do Chrlic v roce 1997 jako signalista.

Vítězství v soutěži bere s kolegy jako ocenění snahy cestujícím zpříjemnit pobyt na nádraží. "Budeme se snažit, aby to tu vypadalo ještě lépe, bude-li to v našich silách," řekl Přikryl.

 

V budoucnu se počítá s tím, že přes Chrlice povede takzvané rychlé spojení do Přerova, Přikryl ale o tom není přesvědčen. "Nemyslím si, že by se to v brzké budoucnosti opravdu stalo," podotkl.

 

Kromě hlavní hlavní ceny udělila asociace zvláštní ocenění pro zbylá nádraží, která se dostala mezi desítku finalistů a mezi kterými byly nádražní budovy například v Kubově Huti na Šumavě, nádraží Třeboň lázně nebo ostravské hlavní nádraží. Cenu naděje poté získalo nádraží Havířov, kterému hrozí demolice.

 

Minulé ročníky soutěže o nejkrásnější nádraží vyhrála nádraží v Rynolticích na Liberecku, východní nádraží v Opavě, Uherské Hradiště, Ostroměř u Hořic, Trutnov a Zahrádky u České Lípy. V Česku existuje na 2500 zastávek, na kterých se nachází zhruba 8000 nádražních budov a dalších železničních staveb.

 

Zdroj: ČTK