Některé obce zachraňují nádražní budovy na odpis

20.07.2015 21:13

Úvalno - Správa železniční dopravní cesty a České dráhy se postupně zbavují nepotřebných budov. Jen za poslední čtyři roky prodali majetek za více než 200 milionů. O bývalé nádražní budovy mají zájem některé obce. Například Úvalno na Krnovsku chce koupit chátrající čekárnu a provozovat ji.

 

Zásadní pro osud nádražní budovy v Úvalně bylo zrušení prodeje jízdenek. Už deset let je opuštěná a chátrá. Obec teď začala jednat o odkupu. "Nápad vzešel od občanů, kteří s lítostí vzpomínali na dobu, kdy nádraží bylo funkční a krásné," uvedl starosta Úvalna Radek Šimek.

 

Obec chce provozovat čekárnu a zřídit tam také informační centrum. "Chceme, aby to bylo pěkné, protože nádraží je vstupní branou do obce," dodal starosta. Podle dohody s majitelem by měl objekt stát jen 40 tisíc, do rekonstrukce chce vedení obce investovat asi milion.

O odkupu nádražní budovy uvažuje i sousední obec Holasovice. Na rozdíl od Úvalna je stále v provozu, ale po rekonstrukci trati mezi Krnovem a Opavou se měla zbourat. Cestujícím měl stačit plechový přístřešek. "Jednou z variant je, že v budově zřídíme například expozici nádražní dopravy. Část by mohla sloužit jako čekárna pro cestující," řekl starosta Holasovic Václav Volný.

České dráhy prodávaly v uplynulých letech kolem padesáti nemovitostí ročně. Šlo především o objekty v lukrativních místech. Malá nádraží přicházejí na řadu až nyní. "V případě, že České dráhy takovou výpravní budovu nepotřebují, přednostně ji nabízejí samosprávám," uvedla mluvčí Český drah Kateřina Šubová.

Zdroj: Region