Není zájem

12.05.2016 15:34

Chcete koupit železniční trať? Za tři a půl milionu korun může být vaše. Správa železnic nabízí na Jesenicku lokálku z Velké Kraše do Vidnavy. Je to první dráha, kterou stát v Olomouckém kraji prodává.

„Trať se prodává z důvodu dlouhodobé absence objednávky dopravy. Je tedy reálný předpoklad, že o provozování dopravního spojení nemá kraj zájem,“ sdělil mluvčí Správy železniční dopravní cesty Marek Illiaš.

            Případný kupec by za 3,6 milionu korun získal celkem pět kilometrů kolejí, třináct propustků, deset přejezdů, tři výhybky nebo zastávku ve Velké Kraši. Na žádnou ze dvou prohlídek se však zatím nikdo nedostavil. „O tuto trať dosud nikdo neprojevil zájem,“ potvrdil Marek Illiaš.

            O odkupu dráhy nyní neuvažuje ani město Vidnava. „Pokud bychom ji koupili a chtěli tam něco vybudovat, nezískali bychom na to dotaci. Museli bychom to platit ze svého,“ řekl starosta Vidnavy Rostislav Kačora.

            Vedení města však od trati nedává ruce pryč. Prověřuje možnost využít ji pro provoz šlapacích drezín. Celá věc je nicméně na samém začátku. „Takové využití by se nám líbilo. Byla by to sezonní záležitost, hlavně pro turisty,“ míní místostarosta Vidnavy Kamil Haderka.

            Podle specialisty na veřejnou železniční dopravu Tomáše Tužína je trať k tomuto účelu vhodná. Chybí na ní běžný provoz a má i příhodné technické parametry. Leží na rovině, takže by nehrozilo samovolné rozjetí vozidel. „Poslední podmínka souvisí s bezpečností, a to jsou přejezdy.

Křížení s polními cestami nevadí a přejezd před Hukovicemi by šlo zabezpečit,“ dodal Tomáš Tužín.

            Na šlapacích drezínách se mohou lidé svézt například na tříkilometrovém úseku dráhy v jihomoravských Ratíškovicích. Od roku 2004 tuto možnost využilo přes pětadvacet tisíc zájemců.

            „Vidíme, jak moc nám zrušení dráhy ublížilo. Vlakem se do Vidnavy dostat nedá, když chcete přijet s kolem nebo čímkoli větším, autobusem to zkrátka nejde,“ poznamenal Kamil Haderka.

 

Zdroj: Region - Severní Čechy