Newag dodá vlaky za 4 miliardy korun pro příměstskou dopravu ve Varšavě

09.04.2020 19:11

Společnost Newag dodá varšavskému dopravci Szybka Kolej Miejska (SKM) celkem 21 nových elektrických jednotek Impuls. Pro firmu provozující příměstské vlaky v okolí polského hlavního města jde o zatím největší nákup vozidel v historii.

Původně velkou část nových vlaků měla dodat polská Pesa, kvůli zpoždění ale dopravce loni na podzim zakázku zrušil a vypsal novou soutěž na více jednotek. V ní podal polský výrobce Newag nabídku jako jediný.

Podpis kupní smlouvy oznámily Newag a SKM na svých stránkách. Kvůli pandemii koronaviru se šéfové obou společností potkali pouze prostřednictvím videokonference.

Hodnota zakázka je 668 milionů polských zlotých, tedy zhruba čtyři miliardy korun. Necelá třetina z této částky bude pokryta z evropských dotací. Celkem půjde o 15 pětivozových a 6 čtyřvozových jednotek.

Newag už v minulosti dopravci dodal vozidla první generace Impuls, šlo o dodávky v roce 2012. Smlouva počítá s dodávkou prvních dvou jednotek do konce listopadu 2022. Nízkopodlažní jednotky jsou vybaveny běžným standardem moderní železnice: od informačního systému přes zásuvky až po wi-fi. Každá jednotka bude vybavena i defibrilátorem AED.

Zdroj: Doprava