Nizozemské dráhy začaly jezdit s novými jednotkami ICNG od Alstomu

22.04.2023 15:52

atím jde o zkušební provoz, plné nasazení nastane se změnou jízdního řádu.

Nizozemský státní dopravce Nederlandse Spoorwegen (NS) zařadil tento týden oficiálně do zkušebního provozu s cestujícími nové elektrické jednotky od Alstomu, které budou jezdit pod obchodní značkou Intercity Next Generation (ICNG).

Nové jednotky jsou postaveny na platformě Alstom Coradia Stream, prošly testy i v Česku. Premiérový den jednotek v běžném provozu nebyl úplně hladký. Po první bezproblémové jízdě z Amsterdamu do Rotterdamu došlo k závadě na dveřích a dopravce jednotku stáhl a nasadil zpět do provozu až druhý den. NS zdůraznily, že jde ještě o zkušební provoz a lze očekávat podobné výpadky.

Postupně má dojít k nasazení další jednotky na trasu z Amsterdamu do Bredy a z Haagu do Eindhovenu. Pravidelný provoz má začít s novým jízdním řádem v prosinci. Později pojede ICNG také na trasách z Rotterdamu přes Amsterdam a Zwolle do Leeuwardenu a Groningenu.

Nové jednotky nahradí soupravy složené z klasických vozů, řídícího vozu a lokomotivy Bombardier Traxx MS2 (označované jako ICR), které jezdí rychlostí 160 kilometrů v hodině. Nové jednotky jezdí až 200 km/h.

Zdroj: Doprava