Nová lokomotiva Bombardieru úspěšně zvládla testovací jízdu

28.01.2015 09:12

Kanadský výrobce lokomotiv a další kolejové techniky Bombardier Transportation a Rail Cargo Group, nákladní složka rakouských spolkových drah ÖBB, úspěšně dokončili testovací jízdu nové lokomotivy Bombardier Traxx AC Last Mile. Trasa nákladního vlaku RCG vedla jihovýchodní Evropou a měřila více než čtyři tisíce kilometrů.

Úspěšná testovací jízda započala v maďarské Šoproni u hranic s Rakouskem, dále vedla přes Rumunsko a Bulharsko do tureckého Istanbulu a poté zpět. Na tomto koridoru Rail Cargo Group provozoval pravidelné spojení se čtyřmi odjezdy týdně, od ledna 2015 je frekvence navýšena na sedm odjezdů. Nejčastěji jsou na tomto frekventovaném intermodálním tahu přepravovány v kyvadlovém provozu kontejnery z Porúří do Turecka (přístav Tekirdag u Černého moře).

Jedna lokomotiva zvládla zátěž pro dva běžné stroje

Společná jízda lokomotivy Traxx AC Last Mile a vlaku RCG byla premiérou a přinesla rekordní výkon: lokomotiva vytáhla 1200 tun vážící a 534 metrů dlouhý nákladní vlak přes rumunské Karpaty, kde jinak trakce vyžaduje i dvě silné lokomotivy. V Rumunsku mohla novinka od Bombardieru ukázat svou neobvyklou výbavu, inovativní kombinaci elektrického a dieselového pohonu. Díky instalaci pomocného dieselového agregátu a baterií může lokomotiva jet až osm hodin na maximální výkon i na neelektrifikovaných tratích. Odpadá tak nutnost nasazení posunovacích lokomotiv v kontejnerových terminálech, přístavech nebo podnikových vlečkách, které nejsou vybaveny elektrickou trakcí. Použitá technologie má obrovský přínos především v tom, že umožňuje lokomotivě v módu „Last Mile“ táhnout těžké nákladní vlaky jako během elektrického napájení.

Požadavek na konkurenceschopnost si žádá inovativní řešení

„Konkurenceschopná železniční doprava se musí opírat o inovativní řešení, která zajistí cenově přístupné, spolehlivé a bezpečné služby. Rail Cargo Group proto investuje do moderních technologií. Jsme rádi, že jsme mohli vyzkoušet i nejnovější lokomotivu od Bombardieru – ta jednoznačně v těžkých podmínkách obstála,“ řekl předseda představenstva RCG Georg Kasperkovitz. „Testovací jízda byla pro nás jedinečnou příležitostí znovu prověřit a předvést možnosti naší lokomotivy Traxx AC Last Mile,“ dodal prezident složky Locomotives u Bombardier Trans-portation Ulrich Jochem.

Zdroj: Doprava