Nová napájecí stanice ukončí provizorium

28.10.2014 09:20

Výstavbu nové trakční napájecí stanice zahájila v Albrechticích na Karvinsku Správa železniční dopravní cesty (SŽDC). Stanice je důležitá pro zachování rozsahu a plynulosti železniční dopravy na trati mezi Opavou a Českým Těšínem. Trakční stanice má být dostavěna v říjnu 2015, celková investice je 181,4 miliónu přičemž 109 miliónů uhradí evropská dotace.

Trakční napájecí stanice slouží k převodu elektrické energie z distribuční sítě. Ke stanici Albrechtice vede vysoké napětí 22 kilovoltů, to stanice přemění na 3 kilovolty stejnosměrného napětí. V Albrechticích je asi 20 let mobilní trakční napájecí stanice.

Podle mluvčího SŽDC Marka Illiaše je její technologie na hranici životnosti a funguje už jen díky intenzivní údržbě. "Trať Opava–Český Těšín je velmi vytížená, a to zejména nákladní dopravou. Zařízení již nesplňuje požadavky na ekologickou ochranu, bezpečnost a především dimenzování a instalovaný výkon. Nová stanice zajistí spolehlivý zdroj elektřiny a ukončí dvacetileté provizorium. Navíc zvýší i bezpečnost provozu, protože v případě nouze umožní i částečné napájení tratí, které k měnírně přímo nepřiléhají," vysvětlil generální ředitel SŽDC Pavel Surý.

Areál nové napájecí stanice budují dělníci poblíž nynějšího zařízení. V přízemní budově bude zřízena nová kabelizace, telekomunikační zařízení a elektrická požární a bezpečnostní signalizace.

Zdroj: Doprava