Nová železniční trať mezi Ostravou a mošnovským letištěm už je v provozu

18.04.2015 09:31

Poté co železničáři prověřili, že provozem elektrických lokomotiv nedojde k narušení rádiové komunikace mezi piloty a leteckými dispečery, vyrazila dnes oficiálně na svou první cestu mezi Ostravou a letištěm Mošnov patrová souprava City Elefant.

 

V budoucnu by měly po trati jezdit také soupravy RegioPanter. "Výbor regionální rady kraje schválil Českým drahám finanční podporu na nákup dvou elektrických jednotek RegioPanter. Ty by měly na trati jezdit už od roku 2016," říká náměstek hejtmana pro dopravu a životní prostředí Daniel Havlík.

Moravskoslezský kraj se tímto stal prvním regionem v Česku, který má mezinárodní letiště napojené na železnici. "Za více než půl miliardy korun, kterou investoval společně s Evropskou unií v poměru 15 ku 85, tu vznikl přestupní terminál s novou železniční stanicí Mošnov Ostrava Airport. Dělníci museli postavit téměř tři kilometry nové elektrifikované trati ze Sedlnice na letiště, včetně nového silničního nadjezdu," upřesnil náměstek hejtmana Ivan Strachoň. Z vlaku se ode dneška dostanou cestující na letiště takzvaně "suchou nohou", neboť součástí stavby je i kryté propojení vlakového a letištního terminálu.

"Pro firmy z obchodně-podnikatelského areálu poblíž letiště je otevření vlakového nádraží dobrou zprávou. Především proto, že díky železnici tady došlo k posílení místní dopravní obslužnosti. To ocení hlavně zaměstnanci pracující v průmyslové zóně," pochvaluje si Ivan Knižátko, ředitel Společnosti pro využití letiště Ostrava-Mošnov.

Zdroj: idnes.cz