Nové čekárny či WC

29.08.2017 17:16

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC), pod kterou většina nádraží od loňska spadá, za jejich rekonstrukce utratí další stovky milionů korun. Na opravy celkem 140 objektů organizace v letošním roce vynaloží 480 milionů korun, kromě toho by 123 milionů korun měly spolknout ještě rekonstrukce osmi objektů. „Dalších zhruba 127 milionů plánujeme vynaložit na přípravu projektové dokumentace 57 staveb na roky příští,“ řekl Deníku mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold.

            Další stavební práce na nádražích, na nichž zastavují osobní vlaky, se budou navíc připravovat v rámci různých velkých dopravních investic. Jde například o modernizace koridorů a přestavby železničních uzlů, které mají na starosti stavební správy SŽDC. Tato organizace v zastoupení státu loni odkoupila část závodu Českýchdrah (ČD), jejíž součástí bylo 1569 budov a 1,38 milionu metrů čtverečních pozemků v bezmála 950 lokalitách. ČD svůj dosavadní majetek odprodaly za 3,3 miliardy korun. Podle hrubých odhadů by si stavební práce mohly celkově vyžádat přes 10 miliard korun. Opravovat nádraží ve vybraných lokalitách správa začala již v druhém pololetí loňského roku. „První vlna se týkala především oprav akutního charakteru,“ konstatoval Neřold. Některá nádraží se tak již dočkala výměn oken a dveří či oprav střešních krytin a fasád.

            Upravovaly se také prostory pro cestující, například interiéry čekáren, nádražních hal či sociálních zařízení.

Opraveno bylo 161 nádražních budov, navíc se uskutečnily ještě desítky dalších drobných oprav. Na tyto stavební akce SŽDC loni vynaložila 125 milionů korun.

V první vlně byly rekonstruovány například budovy v železničních stanicích Karlovy Vary, Česká Lípa, Dobříš, Kostomlaty. Nyní se rekonstruuje nádraží v Náchodě, rekonstrukce má být dokončena ještě letos.

            Ještě v tomto roce se počítá také se zahájením rekonstrukcí nádraží v Turnově, Přerově, Lipníku nad Bečvou, Břeclavi, Kuřimi, Sokolově a také hlavního nádraží v Hradci Králové.

Zdroj: denik.cz