Novější vozy

07.04.2016 10:44

- České dráhy nasadí na většinu vlaků z Prahy do Hradce Králové a dále do Trutnova klimatizovaná vozidla. Jde o vozy, které v minulosti jezdily na mezistátních linkách a které dopravce po obměně vozidlového parku na přeshraničních spojích hodlá použít pro vnitrostátní rychlíky. Kromě klimatizace budou vozidla vybavená zásuvkami, nebo moderními WC s uzavřeným systémem, která je možné používat i ve stanicích. V tiskové zprávě to oznámil dopravce.

"Během příštích týdnů nasadíme na tuto linku prvních osm velkoprostorových vozů typu Bpee, které jsme dosud využívali na spojích EuroCity. Jezdily například do Vídně, Budapešti nebo Žiliny," uvedl člen představenstva ČD zodpovědný za osobní dopravu Michal Štěpán.

Během roku by tato vozidla s velkoprostorovými oddíly mohla tvořit dvě třetiny souprav vypravovaných na lince do Hradce a Trutnova, uvedly dráhy. V soupravách pak zůstanou původní pouze vagony obsahující služební oddíl a posilové vozy, které jsou do vlaků řazeny během dopravní špičky.

Kromě zmíněné trati se zcela nových vozidel dočkali v letošním jízdním řádu soupravy na tratích Brno - Břeclav - Přerov - Olomouc a Praha - Brno přes Českou Třebovou, kde společnost nasazuje nové elektrické jednotky InterPanter tuzemského výrobce Škoda Transportation.

Zdoj: denik.cz