Novinky ve službách a jízdném

12.12.2014 09:53

Přehled změn v jízdném

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Zvýšení cen obyčejného, zvláštního, zpátečního jízdného a traťových jízdenek o cca 1 %. V praxi to znamená úpravu cen o jednotlivé koruny, např. obyčejné jízdné z Prahy do Kolína (62 km) se zvýší z 91 na 92 Kč, tedy o 1 korunu.
  • Jízdné v 1. vozové třídě a jednorázový doplatek do 1. třídy pro vzdálenost 121 km a více je nově jen o 30 % dražší než jízdné ve 2. třídě (dosud byla jízdenka 1. třídy o 50 % dražší než jízdenka 2. třídy). Například nová cena obyčejné jízdenky Praha – Cheb (219 km) bude 391 Kč, dosud to bylo 449 Kč.
  • Cena povinné rezervace v business class vlaků railjet je ve vnitrostátní přepravě dynamická a pohybuje se od 70 do 250 Kč, v mezistátní přepravě je vždy 15 EUR (425 Kč). V

    ceně místenky railjet business je zahrnuto drobné občerstvení a denní tisk. V 1. a 2. třídě vlaků railjet je rezervace míst nepovinná za 35 Kč, při nákupu jízdenky a místenky v eShopu ČD získáte tuto rezervaci zdarma.

  • Děti do 6 let přepravované zdarma musí mít nově jízdenku s nulovou hodnotou. Bezplatnou jízdenku pro dítě získáte u pokladní přepážky ČD nebo vám ji vystaví přímo průvodčí ve vlaku bez jakýchkoliv formalit (tedy i při nástupu do vlaku ve stanici s otevřenou pokladní přepážkou ČD). Od února 2015 bude možné získat bezplatnou jízdenku pro dítě i přímo v eShopu ČD nebo v mobilní aplikaci ČD Můj vlak.
  • Slevu pro skupinu bude možné nově získat v den odjezdu pouze maximálně pro 5 spolucestujících. Skupiny 6 a více spolucestujících se pro získání skupinové slevy budou muset předhlásit nejpozději 3 dny předem prostřednictvím objednávkového formuláře. Jako bonus za předhlášení jízdy taková skupina obdrží místenky nebo vyhrazení míst ve vlaku zdarma. Předhlašování větších skupin umožní lépe zajistit případné posílení kapacity vlaků. Změna v přepravě skupin bude zavedena až ode dne vyhlášení. Do té doby platí původní podmínky, kdy je možné získat skupinovou slevu i v den odjezdu bez dalších formalit.
  • Nový věrnostní program pro zákazníky registrované v eShopu ČD nahradí dosavadní slevu 3 % za platbu elektronickou peněženkou na In Kartě.
  • Nově bude možné zakoupit Skupinovou víkendovovou jízdenku + MHD Plzeň v ceně 750 Kč v celostátní verzi a v ceně 350 Kč v regionální verzi (region Plzeňský).
  • Sjednocuje se cena všech místenek a rezervací míst pro kola na 0 Kč při nákupu v eShopu ČD spolu s jízdenkou a na 35 Kč v ostatních případech. Místenky SC pro vlaky SuperCity a místenky railjet business do business oddílu vlaků railjet mají cenu dynamickou v závislosti na konkrétním vlaku, dnu jízdy a aktuálním obsazení vlaku.
  • Ceny lůžkových a lehátkových příplatků ve vnitrostátní přepravě se zvyšují dle aktuálního kurzu koruny vůči euru.
  • Zavádí se bezplatná přeprava průvodců držitelů průkazů ZTP/P na lanové dráze Liberec-Horní Hanychov – Ještěd, kteří zde dosud platili plné jízdné.

Novinky pro cesty do zahraničí

 

 

 

 

 

 

 

  • V souvislosti se zavedením rychlého spojení SC Pendolino Praha – Košice budou v nabídce pro tento vlak Včasné jízdenky Evropa. Cena Praha – Košice již od 15 EUR / 425 Kč (+ 3 EUR / 85 Kč místenka), Praha – Poprad-Tatry již od 13 EUR / 368 Kč (+ 3 EUR / 85 Kč místenka), Praha – Žilina cena již od 9 EUR / 255 Kč (+ 3 EUR / 85 Kč místenka).
  • V souvislosti se zavedením přímých vlaků railjet Praha – Wien – Graz bude zavedena nabídka Railjet Spezial (původní nabídka Wien Spezial). Nově tato nabídka platí pro cestování mezi různými zastávkami vlaků railjet v ČR a v Rakousku, např. z Pardubic do Bruck an der Mur, z Brna do Grazu atp. Nabízíme také variantu jízdenek zahrnujících městskou dopravu ve Vídni nebo cestu na vídeňské letiště Schwechat. I nadále je možné zakoupit i Včasnou jízdenku Evropa, Praha – Vídeň cena jedním směrem již od 19 EUR / 538 Kč za osobu.
  • Pro nový přímý EC vlak 110 / 111 Praha do Varšavy a zpět bude zavedena nabídka Včasná jízdenka Evropa, cena již od 29 EUR / 821 Kč za jeden směr a osobu. Ve vlaku je umožněna také přeprava jízdních kol za obvyklých podmínek.
  • V souvislosti se zařazením kvalitních lůžkových vozů na trase Berlin – Budapest a Berlin – Wien (vlak EN Metropol) budou v nabídce také zvýhodněné jízdenky SparNight do lůžkových oddílů 1. vozové třídy „Deluxe“ (přímo v oddílu je sprcha a WC) s cenou již od 79 EUR (2 236 Kč). V lůžkových oddílech „Economy“ se bude cena pohybovat již od 59 EUR (1 670 Kč). Jedná se o globální ceny zahrnující jízdné a lůžkový příplatek.
  • Pro podporu cestování vlakem do zahraničí došlo k výraznému snížení některých cen Včasné jízdenky Evropa na mnoha atraktivních relacích. Příklady výhodných jízdenek:

    Praha – Salzburg za 24 EUR / 679 Kč (původně 29 EUR / 821 Kč),

    Ostrava – Nürnberg vlakem přes Cheb 23 EUR / 651 Kč (původně 31 EUR / 877 Kč),

    Praha – Leipzig od 24 EUR / 679 Kč (původně 29 EUR / 821 Kč),

    Praha – Frankfurt am M. od 39 EUR / 1104 Kč (původně 49 EUR / 1387 Kč),

    Praha – Graz od 24 EUR / 679 Kč (původně 29 EUR / 821 Kč),

    Praha – Villach / Klagenfurt od 24 EUR / 679 Kč (původně 39 EUR / 1104 Kč),

    Praha – Klódzko od 9 EUR / 255 Kč (původně 14 EUR / 396 Kč),

    Praha – Wroclaw od 11 EUR / 311 Kč (původně 17 EUR / 481 Kč);

  • Pro přímé regionální vlaky z Ostravy do Osvětimi a Krakova se zavádí zpáteční relační sleva pro jednotlivce a malé skupiny cestujících. Cena z Ostravy do Krakova pro jednu osobu v jednom směru vychází již od 5,70 EUR / 161 Kč (skupinová zpáteční jízdenka pro 5 osob stojí 57 EUR / 1613 Kč).
  • Pro předvánoční cestování v době adventu nabízíme zpáteční jízdenky ČD Tip Advent z Prahy do Drážďan a zpět za 16 EUR / 453 Kč a ČD Tip Advent z Prahy do Vídně a zpět za 29 EUR / 821 Kč, v případě platnosti také pro MHD ve Vídni za 33,80 EUR / 957 Kč. Zpáteční jízdenky ČD Tip Advent je možné zakoupit pouze v eShopu ČD.

Rozšíření služeb a servisu Českých drah

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Rozšiřují se bonusové služby ve vlacích railjet - v třídě Business dostanou zákazníci welcome drink, denní tisk, balenou vodu a voucher v hodnotě 50 Kč na občerstvení v jídelním voze.
  • Ve vlacích railjet bude zaveden nový informační systém, který cestující informuje o aktuální poloze vlaku, následných zastávkách a přípojných vlacích.
  • Prémiové služby (balená voda a denní tisk v 1. třídě) budou rozšířeny na všechny vlaky kategorie EC, IC a Ex zpravidla v celé trase vlaku na území ČR kromě krátkých příhraničních úseků. Tento servis bude poskytován v celkem 86 vlacích.
  • Dochází k rozšíření služby informátorů ve stanici Praha hl.n. v době cca od 5:00 do 20:00 hod. Nově bude k dispozici informační a asistenční servis přímo na nástupišti prakticky u všech vlaků vyšší kvality (SuperCity, raijet, EC, IC a Ex).
  • Ve vlacích Ex na lince Praha – Ostrava – Žilina bude zavedena nová služba minibar. Jedná se o vlastní službu Českých drah, která bude zajištována vlakuškami ČD. V minibaru budou k dispozici teplé a studené nápoje, snacky apod. Sortiment bude upravován a dále rozšiřován podle poptávky.
  • Dochází k rozšíření Wi-Fi připojení k internetu. Nově je zavedeno ve vybraných spojích operovaných soupravami RegioPanter linky S 2 IDS JMK na jižní Moravě. V průběhu jízdního řádu 2015 bude zavedeno i do všech spojů railjet Praha – Brno – Wien – Graz a do 30 vozů na vlacích EC, IC a Ex jezdících z Prahy na Slovensko.
  • Ve spojích SC Pendolino dochází k rozšíření nabídky palubního portálu o filmy a informace o aktuálních přípojích v zastávkách spoje.
  • ČD Car v roce 2015 rozšíří služby půjčování vozů i na Slovensku ve stanicích Poprad-Tatry, Košice a Bratislava.
  • ČD Parking se rozšíří do Pardubic, pro zákazníky ve stanici Pardubice hl. n. připravujeme od února službu parkování zdarma přímo u budovy hlavního nádraží. Při nákupu jízdenky nad 120 km v eShopu ČD s výchozí stanicí Pardubice hl.n. dostane zákazník parkovací voucher, který zároveň bude moci nahrát do In Karty. V průběhu roku 2015 by se stejná služba měla rozšířit i do dalších stanic.
  • V jízdním řádu 2015 dochází k rozšíření počtu bezbariérových vlaků ČD o 208 na celkem 4612 vlaků.
  • Dochází také k rozšíření počtu spojů ČD s přepravou jízdních kol o 242 na celkem 6562 vlaků.

Výhodné nabídky vlakem SC Pendolino na Slovensko (v prodeji od 1. 1. 2015)

 

České dráhy zavádějí od začátku ledna 2015 také nabídku výhodných balíčků, ve kterých jsou vedle ceny za přepravu také další doplňkové služby. Balíčky jsou určeny pro cestující do Vysokých Tater nebo do zimního lyžařského střediska Jasná v Nízkých Tatrách. Cenově jsou odstupňované podle vzdálenosti, odkud cestující do těchto letovisek směřují, a podle délky pobytu, resp. délky platnosti skipasu.

 

Balíček pro Vysoké Tatry zahrnuje jízdenku a místenku pro spoje SC Pendolino nebo spoj EuroCity Košičan do Popradu, poukaz na skipas s platností 1, 2, 3 nebo 6 dnů, síťovou jízdenku na Tatranskou elektrickou železnici a Ozubnicovou železnici v délce 3 nebo 7 dní a poukaz na celodenní vstup do Aquacity v Popradu. Cena takového balíčku z Prahy se šestidenním skipasem vyjde na 208 EUR, tedy za necelých 5 900 Kč. Pro juniory je zvýhodněná cena takového balíčku 155,40 EUR (cca 4 400 Kč) a pro seniory 170,60 EUR (cca 4 800 Kč). Držitel balíčku může získat také 15 % slevu ve vybraných ubytovacích zařízeních.

 

Podobný balíček pro středisko Jasná v Nízkých Tatrách zahrnuje jízdné a místenky pro spoj SC Pendolino nebo EuroCity Košičan do Liptovského Mikuláše a poukaz na skipas v délce 1, 2, 3 nebo 6 dní. Součástí nabídky je také 15% sleva na vybrané ubytovací zařízení a sleva 20 % na taxi z Liptovského Mikuláše do skiareálu u společnosti TAXI Liptov. Cena balíčku z Prahy se šestidenním skipasem je 210 EUR (cca 5 950 Kč), pro juniory 162 EUR (cca 4 600 Kč), pro seniory je to 172,60 EUR (cca 4 900 Kč).

 

Přehled změn v přepravních podmínkách

 

 

 

 

 

 

 

  • Pro cestování v oddílu business ve vlacích railjet je třeba vždy zakoupit jízdenku 1. třídy a povinnou místenku railjet business.
  • Pro cestování nočními vlaky dochází ke změně kategorizací oddílů v lůžkových vozech a k nim potřebných jízdenek. Nově jsou oddíly v lůžkových vozech rozděleny na kategorii Deluxe (WC a sprcha přímo v oddíle) a Economy (běžné oddíly se společným WC a sprchou). Do oddílu Deluxe je třeba vždy zakoupit jízdenku 1. třídy, do oddílu Economy pak vždy jízdenku 2. třídy, a to bez ohledu na počet cestujících jedoucích společně v jednom oddílu. K tomu je samozřejmě nutné zakoupit vždy ještě příslušný lůžkový příplatek (případně může být lůžkový příplatek už součástí ceny jízdenky).
  • Od 14.12.2014 je úplně zakázána přeprava živých zvířat (tedy i psů) v lůžkových vozech.
  • Mění se způsob výpočtu návratku u traťových jízdenek (nově i u týdenních). Návratek se vypočte tak, že se od ceny traťové jízdenky odečte násobek ceny zpátečních jízdenek za počet uplynulých pracovních dnů (i s přiznáním příslušné slevy dle traťové jízdenky).
  • Při vrácení jízdenky z důvodu na straně cestujícího (např. zrušení plánované cesty) je nově možné získat zpět celou zaplacenou částku beze srážky, pokud si peníze necháte vrátit na elektronickou peněženku na In Kartě.
  • Nově bude možné dlužné jízdné a pohledávky vůči ČD hradit bankovním převodem. Na potvrzení s dlužnou částkou bude vždy uveden i specifický symbol, který je pak nutné uvést při úhradě dlužné částky.
  • Skupinám 6 a více osob cestujících s jízdními koly garantujeme místa pro jízdní kola pouze v případě, že se předhlásí nejpozději 3 dny předem prostřednictvím objednávkového formuláře na internetu nebo u pokladní přepážky ČD. Za předhlášení předem získají cestující zdarma rezervaci míst pro jízdní kola. K tomuto se vztahuje také změna pro získání skupinové slevy - viz výše. Změny pro cestování skupin budou platit až ode dne vyhlášení, do té doby platí stávající podmínky.

Zdroj: www.cd.cz