Nový šéf ČD má připravit strategii pro rozvoj celé skupiny

22.02.2014 08:55

– Zajistit stabilitu financování a připravit strategii, která určí budoucnost jednotlivých firem v rámci skupiny České dráhy. To jsou základní úkoly pro nového generálního ředitele ČD Daniela Kurucze, který v této funkci minulý týden vystřídal odvolaného Dalibora Zeleného.„Je třeba vytvořit strategii opravárenství a vytvořit obchodní plán pro všechny firmy. Je také potřeba zvýšit konkurenceschopnost ČD," uvedl.

Krátkodobou prioritou ČD je podle nového generálního ředitele i předsedy představenstva příprava prodeje železničních stanic a nádraží Správě železniční a dopravní cesty (SŽDC). K tomu je třeba souhlas ministerstva dopravy, který ještě dráhy nezískaly. „Postupujeme tak, aby veškeré záležitosti byly hotovy do poloviny roku 2014," uvedl Kurucz. Krátkodobým úkolem je podle něj také dořešit arbitráže a právní spory s konkurencí i některými dodavateli. Střednědobým plánem pak musí být nová strategie celé skupiny ČD, která určí další směřování všech dceřiných firem. Do Skupiny ČD patří kromě mateřské společnosti České dráhy také ČD Cargo, Výzkumný ústav železniční, ČD Reality, společnost DPOV či ČD-Telematika.

Nový management nechystá žádné masové propouštění

Daniel Kurucz také oznámil, že plánuje snížit náklady zhruba o 200 milionů Kč. „Máme připravený i plán propouštění v rámci úprav nového grafikonu, ale nejde určitě o stovky lidí," řekl. České dráhy mají v současnosti zhruba 15 700 zaměstnanců. Dráhy podle Kurucze nevylučují, že v některých firmách se budou svého vlastnického podílu zbavovat a v některých ho naopak navyšovat. „Musíme v rámci analýzy, kterou ještě nemáme k dispozici, zjistit, zda dává smysl majetková účast ve firmách, kde nemáme stoprocentní vlastnictví. Může se ale stát, že budeme uvažovat i o navýšení podílu," uvedl nový šéf ČD. V souvislosti s ČD Cargo Kurucz uvedl, že neplánuje změnu managementu. Předsedou představenstva této dceřiné firmy tedy i nadále zůstává Oldřich Mazánek.

Kurucz přišel do ČD loni v květnu

Nový šéf ČD nastoupil do firmy loni v květnu na pozici výkonného ředitele pro provoz a techniku, v červenci se pak stal členem představenstva. Předtím pracoval dva roky jako šéf pardubické firmy Synthesia, která je součástí koncernu Agrofert. Odvolaný šéf Českých drah Dalibor Zelený podle Kurucze uvedl, že si nedokáže představit další působení ve skupině Českých drah. Staronovým ředitelem odboru kolejových vozidel se rovněž minulý týden stal Rostislav Novák, který byl z této funkce odvolán v polovině února. Jeho odborem protéká na drahách nejvíce peněz. Novým členem představenstva ČD je od minulého týdne Pavel Krtek, který dříve působil v představenstvu Unipetrolu. Zkušenosti se železniční dopravou získal díky angažmá ve společnostech Unipetrol doprava a AWT. Do vedení ČD zamířil i dosavadní náměstek generálního ředitele pro osobní dopravu Michal Štěpán.

Zdroj: Doprava