Nový život plecháčů

30.07.2023 15:47

ČD Cargo chce lokomotivy řady 242 vybavit evropským zabezpečovačem ETCS.

Nákladní dopravce ČD Cargo získal do svého vozového parku novou řadu lokomotiv. Jde o „staré známé“ stroje řady 242, kterým se dostalo přezdívky plecháč. ČD Cargo je přebírá od mateřských Českých drah, neboť plecháče jsou v osobní dopravě nahrazovány novými jednotkami RegioPanter.

ČD Cargo prozatím převzalo od ČD devět lokomotiv řady 242. Dopravce u nich plánuje revizní opravy různého stupně (R1-R3) dle potřeby, první lokomotivu (242.234) po opravě a ve firemním laku převzal minulý týden od opravárenské společnosti ČMŽO. Zamířila do střediska v Českých Budějovicích.

„Ve druhé polovině letošního roku se předpokládá převzetí dalších nejméně 18 lokomotiv, cílový stav je pak okolo 30 až 35 těchto lokomotiv,“ sdělil deníku Zdopravy.cz ředitel odboru podpory prodeje Michal Roh. Cena je podle něj u každé lokomotivy odlišná a ČD Cargo ji nebude sdělovat.

Plecháče mají podle Roha u ČD Cargo nahradit lokomotivy řady 230 (laminátky), které budou nadále sloužit pro přepravy v zahraničí u dceřiných společností CD Cargo Hungary a CD Cargo Adria. „S plecháči se setkáme na všech vnitrostátních tratích se střídavou proudovou soustavou,“ dodal Roh. ČD Cargo chce také plecháče vybavit zabezpečovačem ETCS.

Zdroj: Doprava