ÖBB objednaly u Stadleru prvních šestnáct bateriových jednotek

10.10.2023 15:31

Rakouské spolkové dráhy (ÖBB) objednaly prvních šestnáct dvouzdrojových jednotek od společnosti Stadler Rail. Umožní bezemisní jízdu na neelektrifikované trati Kamptalbahn, která spojuje dolnorakouská města Krems (Kremže), Hadersdorf a Sigmundsherberg zhruba dvacet kilometrů od hranic s Českem.

Jde o první závaznou objednávku z rámcové smlouvy na 120 jednotek, kterou uzavřel dopravce se Stadlerem letos. Hodnota zakázky na šestnáct jednotek je 194 milionů eur. Půjde o jednotky Stadler FLIRT Akku, v provozu by se měly objevit v roce 2028.

„Nové bateriové jednotky jsou milníkem k dekarbonizaci regionální železniční dopravy,“ řekl generální ředitel ÖBB Andreas Matthä. Nové jednotky mají v provozu ušetřit ročně 1,7 milionu litrů nafty. Díky lepší akceleraci se také zkrátí jízdní doby.

Stadler dodá třívozové jednotky, které jsou dlouhé 63 metrů, maximální rychlost bude 160 km/h. Kapacita je 160 míst k sezení. Vyrábět se budou v sídle firmy ve švýcarském Bussnangu. Nízkopodlažní vozidla budou plně odpovídat moderním standardům cestování: budou klimatizována, nabídnou až 12 míst pro přepravu jízdních kol či kočárků.

Zdroj: Doprava