Obří zakázky pro Siemens

31.08.2023 13:27

Nové jednotky budou vycházet z platformy Mireo.

Společnost Siemens Mobility uspěla v dalším velkém tendru pro rakouské spolkové dráhy ÖBB. Vyhrála soutěž na rámcovou smlouvu na dodávku až 540 jednopodlažních elektrických jednotek.

Vítězství oznámily na svých stránkách ÖBB a Siemens. Na rozdíl od řady jiných kontraktů na nové vlaky je zpráva poměrně strohá bez dalších detailů. Hodnota zakázky je více než 5 miliard eur, dráhy ale nemusí využít plný rámec smlouvy. Siemens uvedl, že jednotky budou vycházet z platformy Mireo.

„Díky dalším inovacím, snížení spotřeby energie a zvýšení komfortu pro cestující pomůžou tyto nové vlaky učinit lokální a regionální železniční dopravu ještě atraktivnější než dosud,“ uvedl šéf Siemens Mobility Michael Peter.

ÖBB v tiskové zprávě uvedly, že jednotky budou určeny i pro dálkovou dopravu a že očekávají nasazení do provozu v roce 2028.

Rakouské dráhy pokračují ve velké modernizaci vozidel, nedávno představily jednotky Siemens Desiro ML pro Tyrolsko.  Největší podíl na nových zakázkách má dlouhodobě Siemens, který dodal nejen soupravy railJet, ale také jednotky CityJet.

Zdroj. Doprava