Oprava Negrelliho viaduktu?

10.01.2015 20:08

 - Negrelliho viadukt se opravovat skutečně bude, přípravné projektové práce jsou v plném proudu. Tato informace z loňského roku platí už jen částečně. Plánovaná oprava na letošní rok se totiž odkládá. Projekt je sice hotový, ale není zatím jasné, kdo viadukt opraví.

Zhotovitel bude znám až po výběrovém řízení, které je vypsáno v polovině letošního roku. Informoval o tom Marek Iliaš, mluvčí Správy železniční dopravní cesty (SŽDC). Podle mluvčího Iliaše repase Negrelliho viaduktu proto začne v lednu roku 2016.

Příprava stavby byla zahájena již před zhruba 5 lety, ale byla 
v rámci tehdy sledovaných úsporných opatření přerušena. Nyní se práce spojují kvůli nutným souvisejícím provozním omezením se stavbou Masarykovo nádraží - letiště," uvedl Marek Iliaš, mluvčí SDŽC.

Že přípravné projektové práce mají již konkrétní podobu, potvrdilo svého času 
i bývalé vedení radnice Prahy 8. Ta souhlasila s projektovou dokumentací ke stavbě a stanovisko radnice již bylo odesláno projekční kanceláři, která pro SŽDC projekt zpracovávala. Zpráva o rekonstrukci tehdejšího starostu Prahy 8 Jiřího Janků údajně nesmírně potěšila.

Tato ve své době výjimečná stavba si právě rekonstrukci prý bez debat zaslouží. Negrelliho viadukt je veřejností vnímán jako vstupní brána do Prahy 8 a měl by její návštěvníky vítat. V současnosti je to zatím spíše naopak. Rekonstrukce viaduktu podle předběžných úvah měla začít koncem letošního roku a skončit 
o rok později.

I když se aktuálně nyní jedná o posun plánovaných termínů, přesto dva roky trvající opravy vyvolávají jisté obavy. A to hlavně z odklonu vlaků, které míří z Masarykova nádraží na Kladno. Podle vlastníka viaduktu, tedy SŽDC, budou vlaky Praha - Kladno během výluky jezdit po trati Pražského Semmeringu 
z hlavního nádraží přes Smíchov a Zličín.

Zdroj: Denik.cz