Oprava trati mezi Mělníkem a Mšenem začne na jaře

04.10.2014 13:16

- Oprava železniční trati mezi Mělníkem a Mšenem je naplánována na druhé čtvrtletí příštího roku. Hotovo by mělo být nejpozději v červnu. Místo vlaků nyní v úseku kvůli špatnému stavu trati jezdí náhradní autobusová doprava. Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) nyní připravuje výběrové řízení na rekonstrukci, vypsáno by mělo být na začátku příštího roku, řekl dnes ČTK mluvčí SŽDC Jakub Ptačinský. Cena projektu na úseku dlouhém zhruba 24 kilometrů zatím není určena, ale pravděpodobně by mohla být v řádech desítek milionů korun.

V úseku mezi Mělníkem a Mšenem musely vlaky v posledních měsících výrazně snížit rychlost místy až na 20 kilometrů v hodině. "Na základě rozhodnutí Českých drah byly vlaky v polovině září nahrazeny autobusy, což by mělo do dokončení opravy trati cestování mezi Mělníkem a Mšenem být pro cestující i dráhy výhodnější," uvedl Ptačinský. Podle něj SŽDC před rozhodnutím o rekonstrukci trati s vedením města Mšeno jednala, aby bylo zaručeno, že trať obyvatelé Mšena využijí i v budoucnu. "Dohoda s městem zní, že zájem o cestování vlakem na trati číslo 076, která spojuje Mělník, Mšeno a Mladou Boleslav, je," informoval mluvčí.

Autobusy, které jezdí namísto vlaků, ve Mšeně nezajíždějí na vlakové nádraží, brání tomu dopravní uzávěra kvůli opravě průtahu městem. Cestující tak nastupují na náměstí, což některým z nich cestování do města usnadňuje, jiným naopak komplikuje, pokud chtějí dál cestovat vlakem například do Mladé Boleslavi. Podle starosty Mšena Martina Macha (SZ) si někteří lidé stěžují na to, že náhradní doprava ne vždy stíhá navazující spoje veřejné dopravy. "Dočasné přerušení vlakové dopravy má v našem (kokořínském) kraji také dopad na cestovní ruch, pro nás by byl dostačující termín pro dokončení opravy květen," uvedl starosta.

Zdroj: ČTK