PID od pondělí zahrne vlaky v celém Středočeském kraji

27.09.2018 13:14

Oblast Pražské integrované dopravy (PID) se na železnici od pondělí rozšíří na celé území Středočeského kraje. Tarif PID tak bude platit ve všech železničních stanicích a zastávkách v kraji a v drtivé většině vlaků.

Organizátoři dopravy Ropid a IDSK od 1. října zavedou nová dvě tarifní pásma 8 a 9, díky kterým se do systému nově dostane například Čáslav nebo Mnichovo Hradiště. Pro cestující to bude znamenat velké zlevnění, tarif PID je totiž ve většině případů o dost nižší než tarif Českých drah.

Například z Mnichova Hradiště stojí nejlevnější jízdenka do Prahy 131 korun, na doklad PID bude stát 68 korun pro majitele předplatních kupónů pro Prahu, 100 korun pro ostatní. Jízdenka platí šest hodin včetně MHD v Praze. Podobné úspory budou i na dalších trasách.

Od 1. října se zapojí do systému dalších 96 stanic a zastávek. Ve 14 z nich bude možné zakoupit si jízdní doklady PID v pokladnách Českých drah, u všech ostatních stanic a zastávek bude možné si koupit jízdenku PID například pomocí mobilní aplikace PID Lítačka. Tam ji lze i označit.

Nově budou do systému PID zapojeny železniční stanice například v Čáslavi, Zruči nad Sázavou, Týnci nad Labem, Městci Králové, Mnichově Hradišti, Bakově nad Jizerou, Bělé pod Bezdězem, Březnici, Rožmitálu pod Třemšínem nebo Trhovém Štěpánově.

PID se začal loni výrazně rozšiřovat i do rychlíků. „Doby, kdy platily jízdenky PID jenom v osobních vlacích, jsou už dávno pryč, samozřejmostí je dnes možnost cestovat na levnější jízdné Pražské integrované dopravy i rychlíky, které objednává ministerstvo dopravy,“ říká ředitel IDSK Pavel Procházka. „Rychlé vlaky v kombinaci s levnějším jízdným než dosud – to je cesta, jak přilákat na železnici další cestující a nabídnout v našem regionu lidem veřejnou dopravu, do které se budou vracet. V Čáslavi, v Mnichově Hradišti, v Bělé pod Bezdězem a v dalších městech, která nově do systému zapojujeme, lidé využívají rychlíky každý den a od 1. října je tak budou mít levnější,“ dodal.

Nejvíc ušetří ten, kdo vlakem dojíždí pravidelně, ale levnější jsou i jízdenky PID pro jednotlivou jízdu, které je možné koupit u pokladny na nádraží. „Ten, kdo dnes dojíždí vlakem každý den, využívá na kratší cesty zpravidla traťové jízdenky ČD se slevou na IN 25. Těmto lidem se nově vyplatí pořídit si časové kupony PID, které je možné koupit na měsíc, čtvrtletí anebo nově i na celý rok. Celoroční varianta je samozřejmě nejlevnější,“ upozorňuje ředitel ROPID Petr Tomčík.

Pokladní ČD umí prodat cestujícímu i jízdenku PID pro jednorázovou cestu, jen si o ní musí na pokladně říci. Pokud pojede například z Mnichova Hradiště do zastávky Mladá Boleslav město, obyčejné jízdné ČD vyjde na 37 korun, jízdné ČD se slevou IN 25 na 28 korun a jízdenka Pražské integrované dopravy jen na 24 korun (jízdenka pro tři pásma a 60 minut jízdy).
Všechny pokladny Českých drah v Praze i ve Středočeském kraji mohou prodat cestujícímu jízdenku Pražské integrované dopravy, výjimkou nejsou ani stanice, které se zapojí do systému teď od 1. října,“ uvedl Jakub Goliáš, ředitel Regionálního obchodního centra Českých drah pro Prahu a Středočeský kraj.

Zdroj: Doprava