PKP Cargo International si pronajalo lokomotivu Dragon 2

26.02.2024 21:09

Společnost PKP Cargo International, která je součástí skupiny polského státního dopravce PKP Cargo, převzala do dlouhodobého pronájmu lokomotivu Dragon 2 od společnosti Newag. Jde o jednu z 21 lokomotiv tohoto typu, kterou mateřská firma provozuje.

O pronájmu informoval dopravce v tiskové zprávě. Jde o vícesystémovou lokomotivu ET 43, typ E6MST. Všechny jsou připraveny na provoz pod systémem ETCS v České republice. „Tento konkrétní stroj bude využíván zejména na relaci Čadca – Ostrava – Kúty nebo dle potřeb na hlavních tratích v rámci ČR,“ uvedl mluvčí PKP Cargo International Lukáš Kresač.

Elektrická vícesystémová lokomotiva je určena pro nákladní dopravu, maximální rychlost je 120 km/h. Její výkon je 5 MW, maximální tažná síla 420 kN. Každá ze šesti náprav je poháněna asynchronním motorem o výkonu 842 kW, což umožňuje vozbu nákladních vlaků až do maximální přípustné hmotnosti 4000 tun. Může být provozována v napájecím systému DC 3 kV a AC 25 kV, v Polsku, České republice i na Slovensku, včetně pohraničních stanic v dalších státech. Její vybavení čítá také mobilní část evropského vlakového zabezpečovače ETCS (BL3) společnosti Siemens, který je v Česku k dispozici.

Zdroj: Doprava