Plzeň objednala u Škody dalších deset tramvají ForCity Smart

14.10.2021 16:29

Výrobce má osm tramvají dodat do konce příštího roku, další dvě do srpna 2023.

Plzeňské městské dopravní podniky (PMDP) uzavřely se Škodou Transportation kupní smlouvu na dodávku dalších deseti tramvají Škoda 40T ForCity Smart. Jde o využití opce z rámcové smlouvy až na 22 kusů, kterou uzavřely v roce 2018.

Vyplývá to ze zveřejněného kontraktu v registru smluv. Za každou tramvaj zaplatí PMDP 55 milionů korun. Osm jich má být dodáno do konce příštího roku, dvě do konce srpna 2023. V rámcovém kontraktu tak budou mít PMDP ještě možnost nakoupit dalších deset tramvají.

Škoda první hotovou tramvaj představila zástupcům města a PMDP letos v létě, zatím probíhá jejich zkušební provoz. Výroba nabrala zhruba půlroční zpoždění.

Velkokapacitní tramvaje nazvané ForCity Smart Plzeň jsou tříčlánkové, obousměrné a plně nízkopodlažní. Měří 29 metrů, pojmou 185 cestujících, z toho 64 sedících. Vozidla budou plně klimatizována, na každé straně je pět dvoukřídlých dveří. Skelet čela vozidla je navržen tak, aby v případě nehody více chránil řidiče a cestující. Stanoviště řidiče poskytuje lepší výhled a pohodlnější řízení.

Tramvaje mají plně otočné podvozky a nízké nápravové tlaky, které jsou šetrné ke kolejovému svršku. Vozidla budou také vybavena nejmodernějšími informačními systémy, kamerami a dalšími inovacemi.

Zdroj: Doprava