Po 120 letech bude mít trať úseku Zlín - Otrokovice dvě koleje

23.02.2015 12:58

- Definitivně schváleno. Ministerstvo dopravy dalo tento týden zelenou projektu modernizace a elektrizace železniční trati z Otrokovic do Vizovic. Ministerská centrální komise vybrala ekonomicky a provozně nejvýhodnější variantu.

Ta dle předpokladů počítá s elektrizací celé trati až do Vizovic a se zavedením druhé koleje v úseku Otrokovice Zlín. Nic nyní nebrání postupu do další fáze, tedy do přípravy projektu.

Začít s přelomovou modernizací by se mělo v roce 2019. Po jejím dokončení by se mezi Zlínem a Otrokovicemi mohlo jezdit za dvanáct minut.

„Dá se říct, že stavba byla odsouhlasena v nejkomfortnější verzi. Shodli se na ní odborní zástupci nejen Ministerstva dopravy, Správy železniční dopravní cesty, ale i města Zlína a Zlínského kraje," konstatoval mluvčí Ministerstva dopravy Tomáš Neřold.

Podle něj je nyní potřeba připravit projekt v odsouhlasených parametrech včetně zanesení projektu do územních plánů, získat stavební povolení a vysoutěžit zhotovitele.

Další fázi příprav bude mít nyní „pod palcem" Správa železniční dopravní cesty. Ta chce projekt připravit tak, aby na něj bylo možné čerpat evropské peníze z Operačního programu Doprava.

„V další fázi přípravy budeme například také jednat o výkupech některých pozemků. Už dnes je ale jisté, že požadavky na výkupy nemovitostí související s rozšířením trati budou minimální," prozradil Marek Iliáš ze Správy železniční dopravní cesty.

Podle něj je jednou z priorit modernizace zvýšení bezpečnosti. Té má být dosaženo vybudováním mimoúrovňových křižovatek na nejvytíženějších přejezdech.

„Trať bude po zdvoukolejnění disponovat větší přepravní kapacitou. Po její elektrifikaci bude také přátelštější k životnímu prostředí. O případné výstavbě protihlukových zdí se v současné době neuvažuje," doplnil Iliáš. Hlučnost i vibrace by se však měly podstatně snížit i bez tohoto opatření.

„Přínosů pro obyvatele Zlína je více. Především je to rychlé spojení mezi Zlínem a Otrokovicemi či Vizovicemi," prozradil Jiří Kadeřábek, který byl v letech 2010 až 2014 zlínským náměstkem pro oblast dopravy, a všech jednání se tak účastnil.

Zdroj: Denik.cz