Porucha zastavila provoz na pozemní lanovce ve Švýcarsku

21.08.2023 16:54

Nejméně do pondělního večera je zcela zastaven provoz na jedné z nejdelších pozemních lanovek na světě. Pozemní lanová dráha Niesenbahn na horu Niesen v kantonu Bern je mimo provoz od sobotního večera, kdy jeden z vozů uvízl na trati. Cestující z vrcholové restaurace musely evakuovat záchranářské vrtulníky.

O mimořádné události informují švýcarská média, například 20min.ch. K problému došlo na prvním úseku dráhy. Nejprve došlo k závadě na elektromotoru. Vůz se pak rozjel díky záložnímu pohonu na diesel, ten se ale také porouchal.

K události došlo v 19:30. Když se nepodařilo lanovku zprovoznit, provozovatelé se rozhodli evakuovat postupně 140 hostů na vrcholu v restauraci vrtulníky. Evakuace probíhala tři hodiny, návštěvníky vrtulníky přepravily na letiště Reichenbach a poté auty a autobusy k dolní stanici lanovky. K podobné události došlo už v roce 2019. Niesenbahn na svých stránkách uvádí, že celé pondělí bude lanovka zatím mimo provoz.

Niesenbahn je v kantonu Bern poblíž města Spiez. Spojuje obec Mülenen, ležící v nadmořské výšce necelých 700 metrů, s horou Niesen, jejíž vrchol měří 2362 metrů nad mořem. Jde o soustavu dvou pozemních drah: první úsek překonává převýšení 1000 metrů do mezistanice Schwandegg, druhý úsek vede těsně pod vrchol. Trať má rozchod 1000 mm, dodavatelem technologie je společnost Von Roll. Délka celé trati je 3499 metrů, maximální sklon je 68 promile.

Dráha na Niesen je zapsána i v Guinnessově knize rekordů: vede podél ní nejdelší schodiště na světě, celkem jde o 11 674 schodů. Pravidelně se zde koná závod po celé délce trati.

Zdroj: Doprava