Praha chce modernizovat příměstské vlaky

06.08.2016 09:17

- Hlavní město zamýšlí zmodernizovat vlaky, které jezdí v pražské integrované dopravě (PID). Na modernizaci bude město žádat z evropských fondů asi 9,6 miliardy korun. Vyplývá to z materiálu, který schválili pražští radní. Na některých projektech bude Praha spolupracovat se Středočeským krajem. První žádosti by město mělo odeslat EU ještě letos.

 

"

 

V první fázi jsou plánovány tři projekty v souhrnné výši asi 4,6 miliardy. Prvním je pořízení sedmivozových vlaků na trasu S9 z Benešova přes Prahu do Milovic. V druhé fázi to je nákup dvouvozových motoráků na trasu z Prahy přes Rudnou u Prahy do Berouna.

 

Žádost o peníze z evropských fondů by měla být podána letos. Třetím projektem je nákup motoráků pro linku S34, která jede z Masarykova nádraží do Čakovic.

Praha chce spolupracovat se Středočechy

 

Na prvních dvou projektech chce Praha spolupracovat se Středočeským krajem, třetí bude řešit sama. První nové vlaky by se mohly na tratích objevit v prosinci 2018.

 

V dalších fázích by se měly modernizovat další linky, například linka S41 z Roztok u Prahy do pražské Hostivaře, linky S2 a S20 mezi Prahou, Kolínem a Čáslaví a stejně tak linky mezi Prahou a Čerčany a Prahou a Dobříší. V těchto fázích by mohly být v provozu nové vlaky v rozmezí od prosince 2019 do prosince 2023.

Zrychlení regionální dopravy. „Pořízení nových vozidel umožní řešení kapacitních problémů, které již v současné době nastávají především v ranní špičce," píše se v materiálu. Do přeplněných vlaků se lidé nevejdou a část z nich proto jezdí do Prahy auty.

 

„Současně bude díky novým vozidlům možné realizovat další rozvojové záměry… jedná se především o zkracování intervalů osobních vlaků ve špičkách pracovního dne a vznik nové vrstvy zrychlené regionální dopravy (spěšných vlaků), které umožní rychlou dopravu do centra," píše se dále v dokumentu.

 

PID zahrnuje území Prahy a část Středočeského kraje a tvoří jej pražské linky metra, tramvají a autobusů a rovněž linky příměstských autobusů a vlaky označené písmenem S. Ty využije denně téměř 117.000 cestu­jících. Nejvytíženější je linka S9 z Prahy směrem na Benešov s 24 tisíc cestu­jícími denně.

 

Zdroj: denik.cz