Praha schválila změnu územního plánu prodloužení tramvají na Háje

14.12.2013 11:43

– Zastupitelé hlavního města dnes schválili pořízení změny územního plánu na prodloužení tramvajové trati ze Spořilova přes Opatov na Háje. Jakmile bude změna vypracována a zařazena do územního plánu, může Praha nechat udělat projekt a začít trať budovat. Kdy a zda se tak stane, ale není v tuto chvíli jasné.

O výstavbě tramvajové tratě se mluví již od roku 2008, tehdy s nápadem přišla radnice Prahy 11. Návrh změny radním a zastupitelům Prahy doporučila v uplynulých týdnech ke schválení také komise rady hlavního města pro územní plán a jeho změny a schválil ji i dopravní výbor.

Prodloužená tramvajová trať má začít na nynější smyčce na Spořilově, odkud by vedla na Chodovec a Türkovou ulicí přes Litochlebské náměstí na Opatov ke stanici metra. Odtud má podle plánu zamířit po trase autobusu ke Kateřinkám a Opatovskou na Háje. Končit by měla na současné autobusové smyčce na křižovatce Opatovické a Výstavní.

Zda a kdy by se mohla začít tramvaj stavět, není v tuto chvíli jasné, stejně tak nejsou známy náklady. Změnu územního plánu musí opět schválit zastupitelé hlavního města.

Hlavní město kromě prodloužení tratě na Jižní Město připravuje prodloužení trati v Praze 6 ze zastávky Divoká Šárka na sídlištěDědina. Tady má vzniknout pět nových zastávek. Proti se ale staví místní obyvatelé, projekt navíc musí být na základě výsledku řízení EIA, které posuzuje vliv stavby na životní prostředí a zdraví lidí, dopracován. Trať má být hotova a zprovozněna v roce 2016.

Zdroj: Metro