Pražské tramvaje svezou za den přes milion lidí

05.02.2017 19:21

Pražské tramvaje svezou v pracovní den v denním provozu 1,07 milionu cestujících, ukázal průzkum organizace ROPID z loňského listopadu. To je proti průzkumu z roku 2014 nárůst o 1,78 procenta. Nejvytíženější linkou je 22, zastávkou Anděl a nejvíce cestujících projede úsekem Karlovo náměstí – I.P. Pavlova. Cestující ujede denně průměrně 2,87 kilometru.

Tramvaje po Praze svezou po „revoluci v MHD“, která se konala v srpnu minulého roku, více než milion lidí denně a s přehledem nejvíce lidí cestuje přes Anděl.

„Nárůst počtu cestujících i přes jejich částečný přesun do nového úseku metra nám napovídá, že změny tramvajové sítě provedené v srpnu loňského roku dokázaly již dva měsíce po jejich provedení přilákat do tramvajové dopravy další uživatele,“ uvedl ředitel ROPID Petr Tomčík.

Nejvytíženější linku 22 využívá 118 tisíc cestujících denně. Proti minulému sčítání to je asi jedenáctiprocentní pokles, který byl způsoben loňským zavedením nové linky číslo 6.

Více než 100 tisíc cestujících svezla také linka 9. Rovněž u ní jde o asi desetiprocentní pokles, díky zavedení linky 15. Třetí nejvytíženější je linka 10 s 65 tisíci cestujícími denně.

Nárůst naopak zaznamenal Ropid například na lince 16, a to o 3,6 procenta na více než 54 tisíc cestujících.
Nejvíce lidí jezdí přes Anděl

Největší počet lidí využívá zastávku Anděl, a to přes 83 tisíc lidí. V úseku mezi Karlovým náměstím a I. P. Pavlova projede podobný počet cestujících denně jako přes Smíchov. Na druhém místě je úsek Václavské náměstí - Jindřišská s téměř 80 tisíci cestujícími a třetí I. P. Pavlova - Náměstí Míru, který využívá 65 tisíc lidí denně.

Zdroj: Metro