Před 235 lety se narodil otec železnice George Stephenson

20.06.2016 18:00

- Před 235 lety, 9. června 1781, se v Anglii narodil George Stephenson. Přestože až do svých 18 let neuměl číst ani psát, stal se z něj později průkopník parní železniční dopravy a vysloužil si titul "otec železnice."

K parním strojům se Stephenson dostal v jednom z uhelných dolů, kde již od dětství pracoval jako dělník. Díky svému talentu a cílevědomosti se posléze vypracoval na správce těchto zařízení a začal uvažovat o tom, jak jejich potenciál dále využít.

Svou první lokomotivu, nazvanou Blücher, představil Stephenson v roce 1814, tedy přesně deset let po svém krajanovi Richardu Trevithickovi, jenž je všeobecně považován za vynálezce parní lokomotivy. Přestože první mašiny svou vysokou hmotností ničily koleje, dostal Stephenson roku 1820 zakázku na vybudování tratě pro uhelný důl v Hettonu a o rok později pro drážní společnost Stockton and Darlington Railway.

Stephenson se nevěnoval pouze projektování tratí, ale také stavbě a vylepšování parních lokomotiv. V roce 1829 představil mašinu nazvanou Rocket, která svým pokrokovým technickým řešením předběhla dobu.

Do srpna 1848, kdy zemřel, se Stephenson podílel na stavbě řady dalších železničních tratí a mimo jiné stanovil rozchod kolejnic na hodnotu 1435 milimetrů, která je dodnes považována za standard.

Zdroj: čtk